Természetvédelem - Hírek 2021-04-07


Az eurázsiai hód megjelenése a Hortobágyi-halastavi bemutatóterületen

 

A közelmúltban eurázsiai hód (Castor fiber) jelenlétére, megtelepedésére utaló nyomokat találtunk a Hortobágyi-halastavi bemutatóterület Máta pusztával határos, keleti gátja mentén, de az említett helytől 1600-1800 méter távolságra eső pontokon is.
 

 

Mivel egy hódcsalád számára 1-5 km hosszú partszakasz is szükséges lehet (változik a táplálékellátottságtól), ezért ezek a nyomok akár egy családhoz is tartozhatnak. 

A helyszínhez legközelebbi ismert hódélőhely a Hortobágy-folyónak a településtől északra eső szakaszán található, mely légvonalban 5,5 km-re található. A Máta pusztán át vezető utat a hódok valószínűleg a Halastói-lecsapolón keresztül tették meg.

A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai számos új – a környező halastavakon történő - megtelepedésről szereztek tudomást, gyűjtik a biotikai adatokat, így egyértelműsíthető az utóbbi években tapasztalható állománynövekedés.

Az őshonos eurázsiai hód Magyarország területéről származó utolsó adata Komárom-Esztergom megyéből származik 1854-ből. Ezt követően az 1990-es évektől számos visszatelepítési akció valósult meg, melynek köszönhetően a hazai állomány nagysága mára megközelítheti akár a 10.000 egyedet is.

Az eurázsiai hód növényevő, leginkább éjszakai életmódú állat, mely hazánkban 1988 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

A hód jelenléte természetvédelmi szempontból sokszor pozitív irányú természetátalakító tevékenységet eredményez az élőhelyek mozaikossá tételével, vizes élőhelyek kialakításával más fajok számára is ideális élőhelyeket hozhat létre.  


A mi esetünkben immár elmondhatjuk, hogy újabb emlősfajjal gazdagodott a Hortobágyi-halastavi bemutatóterületünk. 

 

Készítette: 
Koczka András 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet