Természetvédelem - Hírek 2021-03-16

Kétéltűek vonulása a Hortobágyon

 

Március második hetének hétvégéjén – az enyhülő és melegedő időjárás hatására – elindult a kétéltűek kora tavaszi, peterakó-helyekre történő, tömeges vonulása a Hortobágy térségében. A 33. számú főút Hortobágyot átszelő szakaszán az első esős és melegebb estéken ilyenkor óránként több száz kétéltű szeli át az úttestet. Ebben az időszakban kel útra a pettyes gőték (Lissotriton vulgaris) és a dunai tarajosgőték (Triturus dobrogicus) többsége, melyek közül a hímek már nászruhát viselnek (1. kép). 

 



Dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) hím kel át a 33. sz. főút aszfaltján 2021. március 14-én este.

 

Szintén a kora tavaszi vonulás során figyelhető meg a barna varangy (Bufo bufo), amely több kilométert is képes megtenni (2. kép). 

 



Barna varangy (Bufo bufo) hím kel át a 33. sz. főút aszfaltján 2021. március 14-én este.

 

Március közepén indulnak tömeges vándorútra a Hortobágyon az ásóbékák (Pelobates fuscus) és a zöld levelibékák (Hyla arborea) is, de találkozhatunk vöröshasú unkákkal (Bombina bombina), illetve zöldbékákkal (pl. kecskebéka; Pelophylax kl. esculentus) a nagyobb vizek mentén, valamint zöld varangyokkal (Bufotes viridis) a településeken és azok közelében. 

A Hortobágy térségében a legkorábban az erdei békák (Rana dalmatina) vonulnak, melyek idén már február utolsó hetében lerakták petéiket (3. kép).

 



Erdei béka (Rana dalmatina) petecsomó vékony jégréteg alatt.

 

Írta és a fotókat készítette:
Dr. Mester Béla
Természetvédelmi Őrszolgálat - HNPI

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet