Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera


Baglyok nagy számú közúti pusztulása

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az intenzív közúti forgalom miatt évente elpusztult védett állatfajokról a Természetvédelmi Őrszolgálat évek óta rögzíti az elütési adatokat. Ez alapján ismert volt a tény, hogy a nappali ragadozómadárfajok mellett igen nagy számban pusztulnak el baglyok is, elsősorban a 4-es számú főúton.
 

2021. március elején, egyetlen nap alatt a 4-es számú főút 113-178 km szelvényei között, 65 km-es szakaszon összesen 113 elütött bagoly tetemét vagy maradványait azonosította a Természetvédelmi Őrszolgálat, melyek közül 89 pld gyöngybagoly (Tyto alba), 23 pld erdei fülesbagoly (Asio otus),1 pld kuvik (Athene noctua) volt! Ezek a madarak kizárólag a 2020. december-2021. március között, bő három hónap alatt, a közúti forgalom által elgázolt vagy elütött példányok voltak. A baglyok mellett 6 pld egerészölyv (Buteo buteo) és 1 pld karvaly (Accipiter nisus) teteme került még elő. 

Az azonosított tetemek csak egy része volt alkalmas további vizsgálatokra, közülük 45 példány gyöngybagoly második éves, azaz 2020-as költésből származó egyed volt, 11 példány pedig ettől biztosan öregebb. 18 erdei fülesbagolyból 10 példány hím és 8 tojó volt, melyek mindegyike második éves, azaz 2020-as költésből származó egyed volt. A kuvik szintén második éves példány volt.

A felmért útszakaszon a legtöbb elütött bagoly Kisújszállás és Karcag között került elő. A felmérést követő napon, ugyanitt Kisújszállás közelében máris újabb, frissen elütött gyöngybagoly került elő. 

A baglyok több ok miatt tartózkodnak sokat a közutak közelében:

  • A közutak rézsűje kedvező mikroklímájú és mindig vízmentes élőhelyet nyújt a baglyok legfőbb táplálékállatainak, a kistestű rágcsálóknak, mint például a mezei pocoknak (Microtus arvalis).
  • A gabonafélék közúti szállítása révén rendszeresen szóródnak el gabonaszemek, kisebb nagyobb mennyiségben, ami a rágcsálókat az úttestekhez vonzza.
  • Az autósok elképesztő mennyiségű hulladékot, ételmaradékot szórnak szét az utak mentén, ami szintén folyamatosan biztosít táplálékbázist a rágcsálók számára.
  • Az utak mentén található fák, bokrosok, cserjesávok ideális kiülőhelyet biztosítanak a baglyoknak, ahonnan könnyen tudnak vadászni, jól átlátják a környezetet és hamar tudják észlelni a nyílt útfelszínen mozgó rágcsálókat.
  • A gyöngybaglyok, mint a közutakon legnagyobb számban pusztuló bagolyfajok ideális fészkelőhelyeket találnak a 4-es főút melletti tanyákban, mezőgazdasági telephelyeken, táplálkozni pedig a legjobb rágcsáló élőhelyekre járnak vadászni, a műutak mellé.

A kuvik (Athene noctua) és a gyöngybagoly (Tyto alba) fokozottan védett madárfajok, természetvédelmi értékük 100.000 Ft példányonként, macskabagoly (Strix aluco) és az erdei fülesbagoly (Asio otus)  védett madárfajok, természetvédelmi értékük 50.000 Ft példányonként.

 

Írta és a fotókat készítette:
Monoki Ákos
Természetvédelmi Őrszolgálat - HNPI

 1. ábra - A megkerült vagy észlelt elütött baglyok eloszlása Jász-Nagykun-Szolnok megye közútjain

 2. ábra - A megkerült vagy észlelt elütött baglyok eloszlása Kisújszállás és Karcag között a 4-es sz. főúton

 3. ábra - Egyetlen nap alatt 2021. március 8-án Törökszentmiklós és Püspökladány között a 4-es sz. főúton összegyűjtött baglyok és nappali ragadozómadarak, melyek 2020/2021 tél folyamán pusztultak el

 

További fotómellékletek:

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ