Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Tavaszi nagytakarítás a Bihari-sík egy kiemelten kezelt sirálytelepén

 

Bár a tél még vissza-visszaköszön, a tavasz elérkeztével elvégeztük a tavaszi nagytakarítást a Bihari-sík egyik legfontosabb sirálytelepén. A célunk az volt, hogy az év során felnövő gyomokat, kórókat eltávolítsuk a sirályok, csérek, récék számára fészkelőhelyül szolgáló kis szigetről, ezáltal megfelelőbb költőhelyet teremtsünk számukra.

 

A sziget kinézete a tisztítás előtt (felső kép) és után (alsó kép) 
Fotó: Simay Gábor

 

A sziget évről évre több száz madár számára szolgál szaporodóhelyül, rendszerint dankasirályok (Larus ridibundus), küszvágó csérek (Sterna hirundo) foglalják el, de a most letisztított terület ad otthont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyetlen stabil szerecsensirály (Larus melanocephalus) fészkelőhelyének is, továbbá kis számban költenek itt cigányrécék (Aythya nyroca) és más récefajok is.

A szerecsensirály eredetileg a Fekete-tenger partvidékén költött, majd az 1970-es évektől kezdődően Európa tengerpartjai mentén, illetve egyre inkább a kontinens belsejében is folyamatos lassú terjedése figyelhető meg. Magyarországon az 1940-es évektől rendszeres fészkelőként tartják számon, azonban hazai költőállománya még most is viszonylag alacsony, 400–600 pár közé tehető. A költőpárok legnagyobb része dankasirálytelephez csatlakozik.

 A sirálytelep egyik kiemelkedő természeti értéke, a szerecsensirály (Larus melanocephalus)
Fotó: Simay Gábor

 

A halászcsér, vagy hivatalos nevén küszvágó csér az egyetlen hazánkban rendszeresen költő csérféle. Nevét egyik fontos zsákmányaként szolgáló halfajról, a szélhajtó küszről (Alburnus alburnus) kapta. Síkvidéki területeken sokfelé megtelepedhet, ahol költésre alkalmas kopár zátonyokat, szigeteket, valamint bőséges táplálékkínálattal rendelkező nyílt vízfelületeket talál. Hazai fészkelőállománya ingadozó, 500-1500 párra tehető.

A költőszigeten minden évben számba vesszük az ott fészkelő madarakat, illetve rendszerint néhány fióka jelölésére is sor került, aminek köszönhetően jobban megismerhetjük a szigeten napvilágot látott madarak mozgását, későbbi élőhelyválasztását, illetve túlélési sikerességét. A telepen jelölt madarak közül egyet nemrég külföldről jelentették vissza, a madár színes gyűrűjét Nagy-Britannia déli részén található Yaverland település közelében olvasták le, majd innen továbbment Bembridge-be. Kíváncsian várjuk, hogy merre mozog tovább!

 A sirálytelepen jelölt madár elmozdulása térképen ábrázolva
Forrás: Tringa (T-ring application) online madárgyűrűzési adatkezelő szoftver 

 

A telepet benépesítő valamennyi faj költési sikeréhez jelentős mértékben hozzájárul a háborítatlan szigeten kialakított gyér növényzetű, vagy teljesen növénymentes felszín. Reméljük, hogy a madaraknak is elnyeri tetszését a fáradozásunk és még nagyobb számban veszik birtokba ezt a kis szigetet!

 

Készítették:

Simay Gábor - Természetvédelmi Őrszolgálat, Bihari-sík Tájegység
Monori György - Természetvédelmi Őrszolgálat, Bihari-sík Tájegység
Tóth Pál - Természetmegőrzési Osztály, HNPI

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ