Természetvédelem - Hírek 2021-02-25

 Téli természetvédelmi munkák a Biharban
 

A Bihar Tájegységben a tél folyamán számos olyan tevékenységet végzünk, mely a tavaszi-nyári időszak sikeres védelmi tevékenységét alapozza meg. Az egyik ilyen, minden évben ismétlődő feladat, a részben mesterséges fészkelő helyekhez kötődő fokozottan védett fajok, mint a szalakóta (Coracias garrulus) vagy a kék vércse (Falco vespertinus) költőládáinak ellenőrzése, karbantartása, pótlása, egyes esetekben új odúk, költőládák kihelyezése. Az idei télen elsősorban a kék vércsék költőládáinak karbantartására fektettük a hangsúlyt és a már több, mint tíz éves, elkorhadt költőládák cseréjét végeztük el újak kihelyezése mellett. A munkában a Természetmegőrzési Osztály munkatársai is a segítségünkre voltak.
 

Az egykori, a térségre jellemző vízi világ mára nagyrészt a múlté, de a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és más természetvédelmi szervezetek tevékenységének köszönhetően az elmúlt években néhány helyen újra megtalálja életfeltételeit a vizes élőhelyekhez kötő fajok egy része.



1. kép: Andaháza - vizes élőhely 
Fotó: Simay Gábor 


A HNPI több helyen is élőhely-rekonstrukciót valósított meg a tájegységben, melyek közül Berettyóújfalu mellett Andaháza és Palocsa, Derecske mellett pedig a Nagy-Nyomás a legjelentősebbek.
 



2. kép: Palocsa - vizes élőhely 
Fotó: Simay Gábor 


Ahhoz azonban, hogy ezek az élőhelyek évről-évre a lehető legjobb állapotban, megfelelő vízállással várják a költő és vonuló madárfajokat, a tél során gondoskodni kell a műtárgyak karbantartásáról, zárásáról-nyitásáról, szükség esetén a vízpótlásról. Jelenleg úgy tűnik, hogy a megfelelő vízkormányzásnak és a csapadékosabb téli időnek köszönhetően idén tavasszal is megfelelő vízállással várhatják vizes élőhelyeink a tavasz beköszöntét. A mellékelt fotókon a fent említett élőhelyek láthatók korábbi években.



3. kép: A Nagy-Nyomás madártávlatból Derecske mellett 
Fotó: Simay Gábor 
 

A Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő kisebb vízállások, szikes mocsarak vízvisszatartása is ismétlődő munkát igényel, mely tevékenységről már korábban beszámoltunk. Az így kialakult kisebb vízterek számos védett kétéltűnek és növénynek biztosítanak élőhelyet.

Készítette:
Simay Gábor 
Természetvédelmi Őrszolgálat 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet