Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

Titokzatos ragadozó a láthatáron: a molnárgörény.

Egy új természettudományos rekord margójára!

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai segítséget nyújtanak egy kevéssé ismert ragadozó emlős, a molnárgörény (Mustela eversmanii Lesson, 1827) elterjedésének és ökológiai sajátosságainak kutatásában.

Az elmúlt évek emlőstani kutatásai során irányult rá a figyelem arra a körülményre, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park és közvetlen környezete hazai viszonylatban jelentős élőhelynek számít egy rejtett életmódú kisragadozó: a molnárgörény vagy más néven pusztai görény számára.

A molnárgörény palearktikus elterjedésű faj, mely Közép-Európától kelet felé csaknem Kína csendes-óceáni partvidékéig előfordul. Ez az állat elsősorban nyílt területek lakója, azaz elterjedése jellemzően egybevág az eurázsiai nagy sztyepp-zóna területével, ahol a valódi sztyepp és az erdőssztyep, illetve félsivatagi élőhelyeket népesíti be. Zsákmányállatai jószerivel ezekhez a területekhez kötődő rágcsálók. A Pannon-medencében legfontosabb prédaállatai között kell említenünk a hörcsögöt (Cricetus cricetus) és az ürgét (Spermophilus citellus). Mivel a hörcsög Nyugat-Európában már kritikusan veszélyeztetett faj, az ürge pedig  hazánkban is fokozott védettséget élvez jelentősen lecsökkent egyedszámú populációi miatt, így fontos természetvédelmi faktor a molnárgörény védelme szempontjából, hogy élőhelyein a zsákmány hozzáférhetősége közép- és hosszú távon ne csökkenjen. Az IUCN Vörös Listáján a molnárgörény státusza a teljes elterjedési területet figyelembe véve jelenleg: nem fenyegetett. Az állat nem kizárólagosan éjszakai életmódú, ennek ellenére ritkán kerül szem elé. A tájban jelenlétét az elmúlt években, évtizedekben leginkább a közutakon történő gázolások nyomán tudtuk bizonyítani.

 A molnárgörény áldozatul esik az élőhelyeit keresztező gépjármű forgalomnak
Fotó: Tihanyi Gábor

 

Magyarországon a füves élőhelyek védelme kiemelt természetvédelmi kérdés. Ennek megfelelően több szervezet együttműködésében zajlik az Európai Unió pénzügyi támogatásával a pannon gyepek és a hozzájuk kapcsolódó élőhelyek, illetve fajok természetvédelmi állapotának megőrzését és javítását célzó pályázat, melyet LIFE IP GRASSLAND-HU néven ismer a szakma. A projekt során a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói kiemelten vizsgálják a gyepjeinkre jellemző karakterisztikus emlősöket – közöttük a molnárgörényt is, mely a gyepek között mozaikosan előforduló szántóföldeken is megtalálja életfeltételeit.

A hétvégén közös terepi program keretében az MTM, az MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoportja és a HNPI munkatársai kísérletet tettek Balmazújváros környékén a molnárgörény jelenlétének több helyszínen történő igazolására. Ennek során kisebb-nagyobb kiterjedésű lucernaföldeket jártunk be, ahol a menyétféle jellegzetes életnyomait kerestük: a kotorékát és az ürülékét.

 A molnárgörény jellegzetes kotoréka
Fotó: Tihanyi Gábor

 ...és a keskeny, hosszúkás, sokszor kanyarulatos ürüléke
Fotó: Tihanyi Gábor

 

Több területen is észleltük a jelenlét közvetett bizonyítékait és a kutatás részeként megpróbáltuk az egyedek élve történő csapdázását biometriai adatok rögzítése érdekében, továbbá az örökítő anyag, a DNS – mint a genomikai vizsgálat alapja - kinyeréséhez szükséges mintavétel céljából. Hazánkban a molnárgörény védett faj, melynek természetvédelmi értéke 50.000 Ft, így a kutatás egyes elemei is csak hatósági engedély birtokában, az abban foglalt feltételeket betartva végezhetőek.

 Tojással csalizott élvefogó csapda a kotoréknál
Fotó: Tihanyi Gábor

 

A csapdák elhelyezésekor tojást használtunk csalétekként. Figyelni kell arra is, hogy a kotorék szájánál a kijövő állat mozgását oly módon igyekezzünk befolyásolni, hogy tereptárgyakkal lehetőleg a csapda nyílása irányába tereljük. Erre a célra bevált módszer a lyuk szájánál apróbb ágakból időszakosan létesített kis kerítés.

Kivételesen szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert az egyik csapda már rögtön az első éjjel megfogta a mellette lévő kotorék lakóját, egy jól fejlett, hím molnárgörényt! Ráadásul nem is akármilyen hímet!

Az eddig megfogott magyar példányok között a legsúlyosabb 1,51 kg volt, míg az orosz irodalmi adatok is 1,8 kg-ban maximalizálják a hím példányok testtömegét. Balmazújváros környéke mostanában helyenként a hörcsögök fellegvára. Talán ennek tudható be, hogy ismereteink szerint a most fogott példány 1,98 kg-os testtömegével abszolút rekordnak számít a valaha kézre került példányokat illetően!

 Molnárgörény a csapdában
Fotó: Tihanyi Gábor

 

A görényre való tekintettel viszonylag gyorsan kellett a vizsgálatokat elvégezni, hogy a lehető legkevesebb ideig tartson az állat számára a stresszhelyzet. Okulva a Dániában bekövetkezett COVID-19 eseményekből (miszerint a menyétfélék érzékenyek erre az elsődlegesen humán viszonylatban értékelt patogén vírusra) a jelenlévők maszkot és kesztyűt viseltek az állat érdekében (is).

 A görényt óvatosan kell eltávolítani a csapdából
Fotó: Tihanyi Gábor

 Tömegmérés
Fotó: Tihanyi Gábor

 

A mérést és a mintavételt követően a kis ragadozót visszaengedtük a kotorékába és az előzőleg befúrt gallyakat eltávolítottuk a lyuk szájától. Búcsúzóul még egyszer kinézett, hogy konstatálja: véget ért a procedúra - majd eltűnt a kotorék mélyén.

Reméljük, hogy ezt a sikeres akciót továbbiak követik majd annak érdekében, hogy bővüljön a tudásunk ennek a remek kis menyétfélének az életmenetét illetően, mely ismereteket haszonnal tudjuk majd felhasználni a faj és élőhelye védelmében! Egy olyan faj érdekében, amely nem mellékes módon a hörcsögök szántóföldi jelenlétének egyik legtermészetesebb kontrollját biztosítja.

Kérjük, hogy amennyiben a közutakon elgázolt görény tetemét találja, legyen szíves értesíteni a kutatókat a gorenyinfo@gmail.com e-mail címen (ha van rá lehetősége, fényképet is csatolva)! Segítségét előre is hálásan köszönjük!

 Immár szabadon és biztonságban 
Fotó: Tar János

Készítette:
Tihanyi Gábor
(Tar János, Szilágyi Attila)
Természetvédelmi Őrszolgálat

       

 

 "A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg."
 

    

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ