Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera


A daru őszi vonulásának helyzete a Hortobágyon 2020 őszén

 Fotó: Szilágyi Attila 

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is megfigyelhető volt a darvak átnyaralása a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A főként ivaréretlen, kajtár egyedekből álló csapat nagysága elérte a 4000-5000 példányt az Észak-Hortobágyon. Szeptember első felében egész Európában kifejezetten meleg, száraz időjárás uralkodott, így a faj őszi vonulási mozgalma ezzel összefüggésben, csak igen lassan indult meg. Ahogy szeptember 18-ával kezdődően egy hidegfront végigsöpört a kontinensen, a madarak ugrásszerűen megindultak az északi tájakról, a számuk így robbanásszerűen megemelkedett a HNPI-ben is. Ekkortájt folyamatosan lehetett hallani, ahogy esti-éjszakai időszakban özönlenek a csapatok a Hortobágyra.  A madarak összlétszáma pár nap leforgása alatt meghaladta a 90 ezret. 
 

Az idei tapasztalataink alapján, az elmúlt hetekben a madarak több évtizedes megfigyeléseinktől, tapasztalatainktól eltérően viselkednek. Ennek hátterében az időjárási viszonyok jelentős megváltozása állhat, tekintve, hogy a telek egyre enyhébbek. Az enyhe idő, idén hektikus csapadékeloszlással is párosult, ez legalább két vonatkozásban van hatással a korábbi években megszokott viselkedési mintázatra a hortobágyi darvaknál.
 

A darucsapatok tüzetesebb átnézésekor feltűnt, hogy a fiatal madarak részaránya csekélyebb, mint normál években. Tájékozódva a daru költőterületeken történtekről, pl. kiderült, hogy Lengyelország nagy részén, hasonló tavaszi szárazság sújtotta, mint hazánkat. Emiatt sok vizes élőhelyen lett sikertelen a költés, ezáltal kevesebb daru fióka érte meg a felnőttkort.
 

Az elmúlt hetek túlzottan jelentős csapadéka egyrészt azt eredményezte, hogy a darvak több területen szóródtak el (10 fölötti a fix éjszakázó helyek száma), bár még mindig jelentős több ezertől, több tízezerig terjedő egyedszámú éjszakázóhelyek vannak így is. A legjelentősebb éjszakázóhely az idei évben is a Kondás-medence és az Elepi-halastó, illetve a Virágoskúti-halastó IV-es tóegység csapolásának elmaradása miatt idén a Kónyai-halastó is fontos szerepet töltött be az éjszakázóhelyek sorában. Az utóbbi egy-két hétben az őszi pusztai vizek/árasztások megjelenésével a balmazújvárosi Magdolna-puszta, a nagyiváni Kásahát és a nagyhegyesi/balmazújvárosi Nyírő-lapos is jelentős éjszakázóhellyé lépett elő. Napról-napra alakultak ki spontán éjszakázások a védett gyepeken, ezáltal a szinkronszámlálások nehezebbek voltak, s kissé pontatlanabb képet mutattak az itt tartózkodó madarak tényleges számáról. Másik jelentős eltérés a korábbi évekhez képest, hogy a rendkívüli esők miatt a térségben ilyenkor már java részben betakarított kukorica jelentős része még lábon áll. A betakarítás elhúzódásának következtében hiányzik az átvonuló darvak számára könnyen elérhető, nagy tömegben rendelkezésre álló, jelentős energia bevitelt lehetővé tevő táplálék (ui. az elhullatott szemeket a tarlókon csipegetik fel, s ez teszi ki táplálékuk jelentős részét a Hortobágyon). A madarak a gyepről is be tudják szerezni a szükséges táplálékot, de azt gyanítjuk, hogy ez számukra sokkal időigényesebb, fáradságosabb, mint a kukoricatarlón böngészés. A fentiek fényében az idei évben talán a korábbiaknál is jelentősebb szerepet játszott az Igazgatóság által üzemeltetett daru-vadlúd föld a térségben, s mint az eklatáns példa is mutatja természetvédelmi szempontból igen nagy jelentősége tud lenni az ilyen kialakítású mezőgazdasági területeknek.

 

Megfigyeltük azt is, hogy a madarak az egyre koraiabbá váló naplementék ellenére is igen későn foglalják el éjszakázóhelyeiket, így a filmekből is ismert látványos behúzás élménye alulmarad a vártnál, vagy ritkán el is marad, majd csak valamikor későn este történik meg, amikor – ellentétben az emberrel – ők még jól látnak. A madarak ugyanakkor még mindig jelentős számban tartózkodnak a térségben, múlt héten közel 70 ezer, ezen a héten számuk több, mint 50 ezer példány.
A 2020. és az előző évek daruszinkron adatai heti bontásban ide kattintva megtekinthetőek. 
 

Az idei őszön eddig elkerülték a térséget a jelentős ködös időszakok, így szerencsére nem voltak magasfeszültségű légvezetéknek ütközés által kiváltott pusztulások, ugyanígy a csávázott vetőmagok és egyéb kemikáliák hanyag felhasználása által a korábbi években történt darupusztulások is szerencsére elmaradtak.
 Fotó: Szilágyi Attila 


Összeállította: 

Katona József, Szilágyi Attila és Tar János
Hortobágy Tájegység,
Természetvédelmi őrszolgálat HNPI 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ