Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera


Védett és ritka gombafajok felmérése nyírségi erdőkben
 

Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a gombák növekedésére; bármerre jártunk lépten-nyomon beléjük botlottunk. A kedvező környezeti feltételeket kihasználva a természetvédelmi őrszolgálat több nyírségi erdőben is szisztematikus felmérést végzett, melyben dr. Szigetvári Csaba biológus is a segítségünkre volt. A terület bejárása során négy védett faj is szem elé került. Az ágas tapló (Grifola frondosa) kocsányos tölgyek gyökeréhez kapcsolódva, a talajfelszínen bokros megjelenésével hívja fel magára a figyelmet.
 

Ágas tapló

1. kép: Ágas tapló 
Fotó: Barna Péter

A gyökeres álpereszke (Pogonoloma macrorhizum) hatalmas vörösesbarnás kalapjait szintén kocsányos tölgyek tövében találtuk meg.
 2. kép: Gyökeres álpereszke 
Fotó: Gilányi Gábor

A süngomba (Hericium erinaceus) termőteste fehéres, hosszú szálas, mely elsőre leginkább egy nagy adag cérnametéltre hasonlít.
 3. kép: Süngomba 
Fotó: Gilányi Gábor 

Az óriás bocskorosgomba (Volvariella bombycina) a süngombához hasonlóan idős, beteg, vagy elhalt fákon jelenik meg. 
 

A fentieken kívül találkoztunk az óriás bokrosgomba (Meripilus giganteus), a kákagomba (Typhula filiformis), a tűzpiros csengettyűgomba (Pluteus aurantiorugosus) és a közönséges petrezselyemgomba (Hericium coralloides) példányaival is, amelyek ugyan ritkák, veszélyeztetettek, de jelenleg még nem védett gombafajok. Utóbbi főleg hegyvidéken fordul elő, az Alföldön kifejezetten ritka.
 4. kép: Petrezselyemgomba
Fotó: Gilányi Gábor 

A felsorolt gombák természetközeli, holt faanyagban is bővelkedő idős kocsányos tölgyes állományokból kerültek elő. Legfőbb veszélyeztető tényezőjük ezen erdők eltűnése, kiterjedésük további csökkenése, illetve a látványos megjelenésük miatti gyűjtés. A bemutatott ritka gombafajok fennmaradása kizárólag termőhelyeik megőrzésével valósulhat meg.

A gyökeres álpereszke, az óriás bocskorosgomba és a süngomba természetvédelmi értéke 5.000 Ft, míg az ágas taplóé 10.000 Ft.

Szöveg és fotók:
Barna Péter és Gilányi Gábor

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ