Természetvédelem - Hírek 2019-10-29

Alapállapot felmérések a Daru-réten

 

A Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység területén a GRASSLAND-HU, „A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzése az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával” című, LIFE17 IPE/HU/000018 azonosító számú pályázat több helyszínen is lehetőséget teremt a természeti értékek hosszútávú fenntartását biztosító beavatkozások elvégzéséhez.

A kiemelt projektterületek közé tartozik a nyírségi lápok között, Petneháza és Nyírjákó külterületén található Daru-rét is. Státuszát tekintve Natura 2000 és ex lege védett terület. Az itt jelenlévő növény- és állatfajok között számos természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű, kifejezetten lápokra jellemző természeti érték.

Az elmúlt két évben az özönnövények visszaszorítása érdekében kísérleti jelleggel indultak élőhelykezelési munkák a láp azon részein, amelyek botanikai szempontból a legértékesebbek. A beavatkozások eredményeinek értékelése céljából a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai rendszeres felméréseket végeztek a területen. Az élőhelykezelés eredményeinek rögzítése mellett a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt során tervezett tevékenység valamennyi beavatkozási területének felmérése megtörtént. A kiindulási állapotok pontos rögzítése azért is fontos az élőhelykezelési munkák megkezdése előtt, mert ezáltal szemléletes módon dokumentálhatók a beavatkozások eredményei.

Az elkövetkező három évben a jelenleg kezelt élőhely területének mintegy tízszeresén történnek a pályázatból finanszírozott élőhely helyreállítási munkák, amelyeknek eredményeként a természetvédelmi szempontból értékes fajok életfeltételei javulhatnak, valamint a helyreállított élőhelyek fenntartása célzott kezelésekkel – például természetvédelmi céllal történő gyepgazdálkodással - hosszútávon biztosítható lesz.

 

Szöveg és fotók:

Habarics Béla és Poór Ádám

Nyírség- Szatmár- Bereg Természetvédelmi Tájegység

 

 

A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet