Természetvédelem - Hírek 2019-06-24

 

Malomházán madarásztunk

 

Nemrég nyárindító pusztai madarásztúrát tettünk "A fostos bugybóka nyomában" címmel.

A túra "névadója", a búbosbanka (Upupa epops) volt utunk egyik várva várt faja, mellyel természetesen sikerült is több ízben találkoznunk.

 

 

Beszélgettünk a puszta változatos élővilágáról, majd a Hortobágy folyó mentén indultunk déli irányba.

Meg-megállva, komótosan haladt csapatunk, így semmi sem kerülhette el a figyelmünket. Szalakóta (Coracias garrulus) üldögélt költőládája tetején, kék vércsék (Falco vespertinus) vadászgattak a puszta felett. Mindkét fokozottan védett madárfaj nemrég tért vissza trópusi telelőterületeikről.

A Tornyi-domb mellett elhaladva megcsodálhattuk a szürke gulyát is, majd a Hortobágy folyó feletti hídról szemléltük a kora nyári tájat. Éneklő sárga billegetők (Motacilla flava), cigánycsukok (Saxicola rubicola), mezei pacsirták (Alauda arvensis) tették színessé kirándulásunkat.
 

 

 

 

 

Madarász sétánkat végig kísérte a búbosbanka jellegzetes huppogó hangja és szerencsére a hang gazdáját is meg tudtuk csodálni. Egyre-másra egerészölyvek (Buteo buteo), vörös vércsék (Falco tinnunculus) köröztek fel, ahogy melegebbre fordult a délelőtt. Utunk mentén nagy tarkalepkék (Melitaea phoebe) látogatták a virágokat.

 

 

 

A malomházi öreg tölgyek – a Hortobágy legvénebb tölgyei - árnyékában pihentünk meg, mielőtt nekivágtunk volna a visszafelé vezető útnak.



Szöveg és képek: Koczka András
HNPI

 


 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet