Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Védett területek
Nemzeti parkTájvédelmi körzetekTermészetvédelmi területekEx lege védett területekNatura 2000 területekBioszféra rezervátumErdőrezervátumVilágörökségi területRamsari területekNemzeti Ökológiai HálózatMagas Természeti Értékű TerületekVédelemre tervezett területek
Kezelési tervek, fenntartási tervek, fajmegőrzési tervek, látogatási szabályzat
Országos jelentőségű védett területek természetvédelmi kezelési terveiNatura 2000 területek fenntartási terveiVilágörökségi Terület Kezelési TerveFajmegőrzési tervekKezelési terv tervezetekLátogatási szabályzat
Aktív védelmi tevékenység
Fajmegőrzési programokÉlőhelyvédelmi programokPentezugi Vadlórezervátum"FECSKÉINK FÓKUSZBAN" program - 2019
Webkamerák
Rétisas webkameraGólyafészek kameraKék vércse webkamera

 

Daru pusztulás a Hortobágy peremén

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy a pródi térségben (jobbára hajdúböszörményi és kisebb részt balmazújvárosi külterületen) a vadászatra jogosult képviselői nagyobb számban találtak elpusztult darvakat (Grus grus). A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két, egymást követő napon igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet, melynek során a védett madárfaj 68 példánya került elő. A madarak túlnyomó többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is. Utóbbiak gyorsan állatorvosi felügyelet alá kerültek a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek köszönhetően, de sérüléseik súlyossága miatt sajnos el kellett altatni őket, lévén a túlélésre gyakorlatilag már nem volt esélyük.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak az éjszakázó helyük felé történő repülés során – valószínűleg a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben – magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

 

 

Az eset sajnos nem egyedi. Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések. A ködös időben a madarak későn észlelik az útjukba kerülő akadályt, amikor a repülési sebességük már nem teszi lehetővé a korrekciót és megtörténik a baj. Egy elpusztult példányon ornitológiai jelölőgyűrűt találtunk, melyről a visszajelentést követően kiderült, hogy 11 évvel ezelőtt jelölték Finnországban, Pietersaaren, Vaasa (Vasa) térségében. Mint a fenti példa is jól mutatja, az öreg, tapasztalt, már sok vonulást átvészelt példányok sem tudják egy ilyen hirtelen leszálló köd negatív hatásait miden esetben elkerülni.

Igazgatóságunk egy munkatársa éppen a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. – a vezetékjog engedélyese) székházában vett részt egy madárvédelmi értekezleten az eset idején, így azonnal megkezdődött a szükséges és lehetséges beavatkozások előkészítése. A MAVIR – amelynek dolgozói már más helyszíneken is igyekeztek az ehhez hasonló negatív hatásokat csökkenteni – biztosították kollégánkat, hogy mindent meg fognak tenni az adott helyszín minél szélesebb körű probléma mentesítése érdekében. Mivel a hálózat rendkívül magas energiaszinten üzemel, így sajnos csak korlátozott lehetőségek állnak technológiai értelemben rendelkezésre. A pár nap múlva esedékes közös helyszíni bejárást követően az energetikai vállalat különböző típusú madáreltérítő berendezések felszereltetését tervezi, amelyek javítják a vezetéksodrony láthatóságát. Ez relatíve költséges beavatkozás, de a madarak érdekében okvetlenül szükségesnek látszik. A legjobb persze a légvezeték adott szakaszon földkábellel történő kiváltása lenne, de erre jelenleg még nincsen mód a technikai problémák sokasága miatt.

Bízunk benne, hogy a beavatkozás csökkenteni fogja a balesetek előfordulási gyakoriságát.

 

Tar János, Tihanyi Gábor, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ