Természetvédelem - Hírek 2018-05-14

A Cégénydányádi Kastélypark nagy platánfájának ápolása

A  Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő,  Cégénydányádi Kastély és az azt övező mintegy 16 hektáros természetvédelmi területen elterülő angol park fái, bokrai és növényei igazi ritkaságnak számítanak. A parkban  megtalálható többek közt az óriás platán, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye is, a fák alatt kora tavasszal pedig az ország legnagyobb állományú téltemetője virágzik.

A Kastélypark fa- és növényállománya, színben és formában is egymással összhangban van és minden évszakban szemet gyönyörködtető látványt nyújt a természetbarát látogatóknak. A park egyik fő látványossága az impozáns kastélyépület mögött található, több mint 7 méteres törzskerületű, mintegy 184 éves platánfa, melyet a helyiek Öreg hölgynek is becéznek. A tekintélyes méreteinek és korának köszönhetően különleges értéket képvisel.

A természetvédelmi szakemberek feladata többek közt  ennek a terebélyes óriás platánfának a kezelése, ápolása is. Az idén tavasszal a fa alapos átvizsgálását követően, a szakemberek eltávolították a veszélyes és száraz ágakat, lekezelték a sebeket és odúkat, és statikailag is megerősítették a fa lombkoronáját. 

Első lépésként a fa vizuális vizsgálatát végezték el, mely során kiderült, hogy a fa - idős korának és az elhanyagoltságnak köszönhetően - több problémával is küzd. A fán rengeteg, akár több méteres veszélyes száraz ág, bekorhadt, lehasadt ágcsonkok, odúk találhatóak. Ezek egy része biztonsági szempontból nem volt elfogadható, másrészt a fa további leromlását siettették.

vizsgálatot követően megtörtént a veszélyes és száraz ágak eltávolítása, valamint a nagyobb, madarak által nem lakott odúk és a fa sebeinek kezelése is.

Érdekességképpen elmondható, hogy a fa szinte saját élővilággal rendelkezik. Az odvakban csókák, denevérek, zöldküllők találták meg búvóhelyeiket, vagy költik ki itt fiókáikat.

A szárazolás után a koronaalap tisztítása következett. Itt sajnos kiderült, hogy a koronaalapban hatalmas méretű üreg (vízzsák) található, ami mélyen benyúlik a fa törzsébe.

A fán talált rengeteg korhadás, odú és a vízzsák miatt műszeres favizsgálat is szükségessé vált.

A vizsgálat során Fakopp 3D nevű műszer segítségével a szakemberek feltérképezték a fa belsejének szerkezetét, így kiderült, hogy a fa törzsében és vázágainak belsejében jelentős a korhadás, így már statikai problémák is vannak.

A nyolc vizsgálati réteg mindegyikében 40-50%-ot meghaladó bekorhadás tapasztalható. (világoskék területek) A legnagyobb arányú, 69%-os bekorhadás a koronaalapban alakult ki, ami hosszú távon igen nagy kockázatot jelent. A korhadás a fa törzsében úgy helyezkedik el, - bár ez kívülről nem látszik - hogy a fa kelet-nyugati irányban függőlegesen ketté van korhadva.

A fa hatalmas méretei, a nagy húzású vázágak feszítése, és a nagyarányú bekorhadások miatt, különösen extrém időjárás esetén fennáll a koronaalap széthasadásának, vagy vázág lehasadásának veszélye. Ezért az idei tavasszal egy cobra típusú fakötöző rendszerrel megtörtént a fa statikai megerősítése is.

Mivel minden vázág és a törzs belseje is korhadt, nem lehetett a kritikus részeket egyetlen teherbíró ponthoz rögzíteni, ezért született meg az a terv, hogy minden nagyobb ágat legalább másik három ághoz rögzítünk.

 

Ennek a dinamikus rögzítést biztosító rendszernek a feladata, hogy a fára jutó kritikus terhelést szétossza a kötési pontok között, és szélsőséges időjárási körülmények esetén csillapítsa a fa részeinek kilengését, ezzel megakadályozza annak széthasadását.

A statikai megerősítés során hét vázág és egy központi teherelosztó pont, 260 méter kötéllel és 17 kötés kialakításával lett összekötve, így hazánk legbonyolultabb alpintechnikával épített koronabiztosító rendszere lett.

A munkálatok zárásaként a koronaalap újbóli tisztítását követően kell elvégezni annak fedését úgy, hogy az ne ázhasson be, ne gyűljenek benne össze a lehulló falevelek, hiszen így az itt található üregben egy folyamatosan nedves, korhasztó közeg alakul ki, mely gyorsítja a fa állapotának leromlását.

A vizsgálatokat- és az ápolást követően elmondhatjuk, hogy a nagy platán, bár sok problémával küzd, a korának megfelelő állapotban van, és még sokáig gyönyörködhetünk benne, de ehhez az is szükséges, hogy erőnkhöz mérten gondoskodjunk róla.

Érdekességképpen a fa néhány alapadata:

Fa kora: 184 év

Fatörzs körmérete: 724cm

Fatörzs átlagos átmérője: 250cm

Fa átlagos lombkorona átmérője: 46,3m

Fa magassága: 39m

Horváth Tibor
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet