Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázatNyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz
Life pályázatok
A Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára

2020/12/16

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP pályázati finanszírozás lehetőségeit kihasználva egy komplex élőhely rehabilitációs tervet készített a legfontosabbnak tartott hortobágyi és nagykunsági kisvizes élőhelyek állapotának megőrzése és javítása érdekében. A 947,4 millió forint európai uniós támogatás segítségével 21 projekthelyszínen valósulnak meg infrastrukturális fejlesztések, ahol elsődleges célkitűzés a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 A kisvízterek és wetlandek természetvédelmi ökológiai szerepe felbecsülhetetlen. Mint víztől függő élőhelyek, fennmaradásukat elsősorban vízellátottságuk határozza meg. Számuk a folyószabályozásnak és a belvízlevezetéseknek köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent, a fennmaradó élőhelyek ökológiai állapota pedig erősen leromlott.

A pályázat egyik célkitűzése a földutaknak, mederátjáróknak a felújítása, stabilizálása, olyan műszaki megoldásokkal, melyekkel biztosítható lehet a közlekedés hosszabb távon is, akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is. Ezen keresztül pedig biztosítható a természetvédelmi célú kezelések eszközéül szolgáló extenzív legeltető gazdálkodás infrastrukturális háttere is. A projekt további fontos célkitűzése a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása. Ezt a már meglévő csatornák, vízvisszatartó műtárgyak karbantartását, felújítását foglalja magában.

A projekt által érintett területek kimagasló természetvédelmi értékű (az Európai Unió területén is ritka) élőhely típusok, melyek javításával, az élőhelyek degradációjának megszüntetésével számos védett és fokozottan védett faj hosszú távú megőrzése, valamint a terület aktív természetvédelmi kezelése és folyamatos karbantartása is biztosítható.

A fejlesztés eredményeként az eredeti, természetes vízmozgásokhoz hasonló folyamatok hozhatóak létre, illetve az élőhelyek a lehető legjobb természetességi állapotba kerülhetnek.

A beruházásnak köszönhetően a projekt megvalósítási fázisában 81 műtárgy felújítása, építése, átépítése vagy javítása valósul meg, továbbá több mint 2 km földcsatorna iszaptalanítása és több mint 5 km földmű építése, helyreállítása történik meg.

A jobb védettségi állapot elérése érdekében megcélzott terület nagysága 1 217,26 ha.

„A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00018 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A támogatás összege összesen: 947.389.650-Ft

Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt megvalósítás időszaka: 2020. december – 2022. június
Balmazújváros Fecske-rét 
Fotó:Szilágyi Attila

 

További információ kérhető:

Lövei-Kalmár Katalin, PR- és marketing előadó

Elérhetőség: +36-30-376-2082, kommunikacio@hnp.hu

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ