Természetvédelem - Hírek 2020-12-15

2020/12/16

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP pályázati finanszírozás lehetőségeit kihasználva egy komplex élőhely rehabilitációs tervet készített a legfontosabbnak tartott hortobágyi és nagykunsági kisvizes élőhelyek állapotának megőrzése és javítása érdekében. A 947,4 millió forint európai uniós támogatás segítségével 21 projekthelyszínen valósulnak meg infrastrukturális fejlesztések, ahol elsődleges célkitűzés a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 A kisvízterek és wetlandek természetvédelmi ökológiai szerepe felbecsülhetetlen. Mint víztől függő élőhelyek, fennmaradásukat elsősorban vízellátottságuk határozza meg. Számuk a folyószabályozásnak és a belvízlevezetéseknek köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent, a fennmaradó élőhelyek ökológiai állapota pedig erősen leromlott.

A pályázat egyik célkitűzése a földutaknak, mederátjáróknak a felújítása, stabilizálása, olyan műszaki megoldásokkal, melyekkel biztosítható lehet a közlekedés hosszabb távon is, akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is. Ezen keresztül pedig biztosítható a természetvédelmi célú kezelések eszközéül szolgáló extenzív legeltető gazdálkodás infrastrukturális háttere is. A projekt további fontos célkitűzése a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása. Ezt a már meglévő csatornák, vízvisszatartó műtárgyak karbantartását, felújítását foglalja magában.

A projekt által érintett területek kimagasló természetvédelmi értékű (az Európai Unió területén is ritka) élőhely típusok, melyek javításával, az élőhelyek degradációjának megszüntetésével számos védett és fokozottan védett faj hosszú távú megőrzése, valamint a terület aktív természetvédelmi kezelése és folyamatos karbantartása is biztosítható.

A fejlesztés eredményeként az eredeti, természetes vízmozgásokhoz hasonló folyamatok hozhatóak létre, illetve az élőhelyek a lehető legjobb természetességi állapotba kerülhetnek.

A beruházásnak köszönhetően a projekt megvalósítási fázisában 81 műtárgy felújítása, építése, átépítése vagy javítása valósul meg, továbbá több mint 2 km földcsatorna iszaptalanítása és több mint 5 km földmű építése, helyreállítása történik meg.

A jobb védettségi állapot elérése érdekében megcélzott terület nagysága 1 217,26 ha.

„A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00018 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A támogatás összege összesen: 947.389.650-Ft

Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt megvalósítás időszaka: 2020. december – 2022. június




Balmazújváros Fecske-rét 
Fotó:Szilágyi Attila

 

További információ kérhető:

Lövei-Kalmár Katalin, PR- és marketing előadó

Elérhetőség: +36-30-376-2082, kommunikacio@hnp.hu

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet