Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

 

Kód: LIFE11NAT

Azonosító: HU/000924

Cím: „Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon – Természetvédelmi célú legeltetési rendszer kidolgozása a 1530 pannon szikes sztyeppék és mocsarak élőhelytípusra; annak vizes altípusainak ökológiai állapotjavítása” - "Large scale grazing management of steppe lakes in the Hortobagy"

Kedvezményezett: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Zám-puszta Kft., Hortobágy Faluvéghalmi Kft., Szanyi Tibor, Bakó Imre és Bakó Sándor, Tekeszarvi Pjt., Kizó Farm Kft., Szelencés-puszta Kft., Halasközi Agrár Kft.

Koordináló kedvezményezett: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Kezdet: 2014

Befejezés: 2020

Támogatás összege: 904 146 €

- EU támogatás: 678 110 €

- önrész: 110 528 €

- VM/FM támogatás: 115 508 €

EU támogatás mértéke: 75%

 

Tartalmi összefoglaló

Ez a természetvédelmi célú projekt a LIFE+ pályázat keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával. Jogszabályi akadályok miatt a tervezett 2012-es kezdés 2014-re tolódott, ez alatt az időszak is komoly előkészületek történtek, a pályázat módosításával kapcsolatban tárgyalások zajlottak az Európai Bizottsággal.  A pályázat az eredeti célokat valósítja meg, újabb célterületek bevonásával, így a célterület 3600 hektárról 4600 hektárra bővül.

A pannon szikes puszták és szikes mocsarak kiemelt jelentőségű vizes élőhelyei (legelőtavak) a legsérülékenyebb Kárpát-medencei élőhelyek közé tartoznak, a projekt célja ezek megőrzése, ökológiai állapotuk javítása a vízháztartás helyreállításával, nyílt vízfelületek és a réti zónák területének bővítésével. Ezt részben a vízháztartás kedvezőtlenül befolyásoló csatornák, töltések felszámolásával fogják elérni, ezáltal helyreáll a legelőtavak vízháztartásának integritása.

A legelőtavak és más természeti értékek fenntartásához elengedhetetlen az ökológiailag megfelelő, magas intenzitású legeltetés, ennek a feltételnek a megteremtése történik a projekt keretein belül a tájba illő gémeskutak, pásztorszállások, karámok kialakításával, felújításával. A legelőtavakat 2730 marha, 200 bivaly, 70 vadló és 750 birka fogja legelni, ezáltal kialakítva a természetvédelmi szempontból kedvező nyílt vízfelületeket és mozaikos élőhelyeket.

A beavatkozások hatásait monitoring rendszerrel követik nyomon.

Az eredmények prezentálása több szakmai konferencia, egy projektkönyv és egy kiállítás keretein belül történik, mely kapcsolódik a Hortobágy turisztikai fejlesztéséhez. A projekt végére egy, az egész Kárpát-medence területén alkalmazható gazdasági alapokon nyugvó természetvédelmi kezelési modell alakítható ki a legelőtavakra vonatkozóan.

Bővebb információ: http://www.legelotavak.hu/hu

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet