Tájékoztató a projektről

 

A TÚR FOLYÓ MENTÉN FEKVŐ ROMÁNIAI ÉS MAGYARORSZÁGI VÉDETT TERÜLETEK KÖZÖS TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSE ÉS BEMUTATÓ INFRASTRUKTÚRÁJÁNAK FEJLESZTÉSE

 

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti a Túr folyó menti védett területek természetvédelmi kezelésének megalapozását és bemutató infrastruktúrájának fejlesztését valósítja meg mintegy 643 ezer Euró értékben.

 

A határon átnyúló program célja, hogy a Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi Natura 2000 területek természeti értékeinek hosszú távú megőrzését és fenntartását biztosítsa. A projektben résztvevő két partner célul tűzte ki a Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek összehangolt természetvédelmi kezelésének megalapozását. Ennek érdekében a folyó Románia és Magyarország területére eső, természetvédelmi oltalom alatt álló szakaszainak és a vízgyűjtőn található, értékes vizes élőhelyek ökológiai és természetvédelmi szempontú felmérését végezik el, melynek során a védett és közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek jelenlegi természetvédelmi státuszának minél pontosabb meghatározását kívánják elérni.

 

Emellett a Túr részvízgyűjtő területén lévő vizes és vízhez kötődő élőhelyeken a természetvédelmi szempontból jelentős veszélyt jelentő, idegenhonos, inváziósan terjedő fajok előfordulására és terjedésére vonatkozó adatokat és információkat is összegyűjtik, valamint konkrét fajvédelmi beavatkozásokra (denevérek) is sor kerül.

 

A projekt keretében megtörténik a két ország mintavételi-monitorozó eljárásainak összehangolása, amely nélkül a védett természeti területek jó ökológiai állapot megőrzésének, ill. a változások nyomon követésének eszközei nem lehetnek megfelelőek. A projekt egyik eredményeként lehetőség nyílik a Natura 2000 élőhelyek állapotának nyomon követését lehetővé tevő egységes (azaz mindkét ország területein alkalmazható) monitorozó módszerek kidolgozására a Túr-mente Románia és Magyarország területére eső részén. Az egységes szempontok alapján gyűjtött és kezelt biotikai adatok az országos kiterjedésű Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) és a HNPI adatbázisa számára is nagy jelentőséggel bírnak.

 

A projekt által érintett területek megőrzése és védelme mellett a program kiemelt törekvése, hogy a Túr mentén élők és a turisztikai céllal a környékre látogatók számára a térség természeti szépségeinek és élővilágának megismerését elősegítse, bemutassa, a környezeti nevelés eszközeit fejlessze. A projekt keretében készülő, a terület élővilágát bemutató kiadványok (poszter, szórólap, tudományos kötet), ajándéktárgyak, a kihelyezett érintőképernyős információs pultok, denevérvédelmi bemutató fal, valamint okostelefon alkalmazás mind az ide érkező emberek tudásának, szemléletének és környezettudatos gondolkodásának fejlesztését szolgálja.

 

A projekt keretében Magyarország területén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai bemutatóhelyeként a térség természeti kincseibe is betekintést nyújtó Cégénydányádi Kastélyban 1 db, Romániában pedig 3 db érintőképernyős információs pult lesz elérhető. A négy interaktív információs pult kiemelt szerepet kap a feltöltött leírások, fotóanyagok segítségével a pályázat által érintett terület közösségi jelentőségű élőhelyeinek és fajainak megismertetésében a határ mindkét oldalán.

 

A Cégénydányádi Kastélyparkban kialakítandó denevérvédelmi információs bemutató fal segítségével pedig a látogatók megismerhetik a Szatmár- és a Túr-melléke legjellemzőbb denevérfajait, életmódjukat, táplálkozási szokásaikat, utódnevelésüket, telelési szokásaikat. A bemutatófalon elhelyezett denevérvédelmi eszközök segítségével információt kapnak a fajok aktív természetvédelmét elősegítő eszközökről, felhasználásuk módjairól, valamint a környék élőhelyeit, élővilágát promóciós anyagok is népszerűsítik.

 

Ugyancsak a vidékre érkező turisták tájékoztatása érdekében a partnerek tovább fejlesztik az egyelőre csak a határ román oldalán működő, a Túr-mente turisztikai látványosságait bemutató „TurGO!” okostelefonos alkalmazást, amely magába foglalja majd a térség tanösvényeit, kerékpárútjait, bemutató helyeit, valamint a fontosabb turisztikai szolgáltatókat.

 

 

Projekt Kedvezményezett neve: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Partner: Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti

 

A projekt címe: „A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése”

A projekt azonosító száma: ROHU-79

A projekt értéke (ERFA): teljes költség 643 759,5 EURO, melyből ERFA hozzájárulás 547 195,57 EURO

 

A projekt időtartama: 2018. május 1. – 2020. december 31.

 

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban részt vevő két tagállam társfinanszírozásával valósul meg.

Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet