Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázatNyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz
Life pályázatok
A Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
Tájékoztató a projektről

 

A TÚR FOLYÓ MENTÉN FEKVŐ ROMÁNIAI ÉS MAGYARORSZÁGI VÉDETT TERÜLETEK KÖZÖS TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSE ÉS BEMUTATÓ INFRASTRUKTÚRÁJÁNAK FEJLESZTÉSE

 

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti a Túr folyó menti védett területek természetvédelmi kezelésének megalapozását és bemutató infrastruktúrájának fejlesztését valósítja meg mintegy 643 ezer Euró értékben.

 

A határon átnyúló program célja, hogy a Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi Natura 2000 területek természeti értékeinek hosszú távú megőrzését és fenntartását biztosítsa. A projektben résztvevő két partner célul tűzte ki a Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek összehangolt természetvédelmi kezelésének megalapozását. Ennek érdekében a folyó Románia és Magyarország területére eső, természetvédelmi oltalom alatt álló szakaszainak és a vízgyűjtőn található, értékes vizes élőhelyek ökológiai és természetvédelmi szempontú felmérését végezik el, melynek során a védett és közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek jelenlegi természetvédelmi státuszának minél pontosabb meghatározását kívánják elérni.

 

Emellett a Túr részvízgyűjtő területén lévő vizes és vízhez kötődő élőhelyeken a természetvédelmi szempontból jelentős veszélyt jelentő, idegenhonos, inváziósan terjedő fajok előfordulására és terjedésére vonatkozó adatokat és információkat is összegyűjtik, valamint konkrét fajvédelmi beavatkozásokra (denevérek) is sor kerül.

 

A projekt keretében megtörténik a két ország mintavételi-monitorozó eljárásainak összehangolása, amely nélkül a védett természeti területek jó ökológiai állapot megőrzésének, ill. a változások nyomon követésének eszközei nem lehetnek megfelelőek. A projekt egyik eredményeként lehetőség nyílik a Natura 2000 élőhelyek állapotának nyomon követését lehetővé tevő egységes (azaz mindkét ország területein alkalmazható) monitorozó módszerek kidolgozására a Túr-mente Románia és Magyarország területére eső részén. Az egységes szempontok alapján gyűjtött és kezelt biotikai adatok az országos kiterjedésű Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) és a HNPI adatbázisa számára is nagy jelentőséggel bírnak.

 

A projekt által érintett területek megőrzése és védelme mellett a program kiemelt törekvése, hogy a Túr mentén élők és a turisztikai céllal a környékre látogatók számára a térség természeti szépségeinek és élővilágának megismerését elősegítse, bemutassa, a környezeti nevelés eszközeit fejlessze. A projekt keretében készülő, a terület élővilágát bemutató kiadványok (poszter, szórólap, tudományos kötet), ajándéktárgyak, a kihelyezett érintőképernyős információs pultok, denevérvédelmi bemutató fal, valamint okostelefon alkalmazás mind az ide érkező emberek tudásának, szemléletének és környezettudatos gondolkodásának fejlesztését szolgálja.

 

A projekt keretében Magyarország területén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai bemutatóhelyeként a térség természeti kincseibe is betekintést nyújtó Cégénydányádi Kastélyban 1 db, Romániában pedig 3 db érintőképernyős információs pult lesz elérhető. A négy interaktív információs pult kiemelt szerepet kap a feltöltött leírások, fotóanyagok segítségével a pályázat által érintett terület közösségi jelentőségű élőhelyeinek és fajainak megismertetésében a határ mindkét oldalán.

 

A Cégénydányádi Kastélyparkban kialakítandó denevérvédelmi információs bemutató fal segítségével pedig a látogatók megismerhetik a Szatmár- és a Túr-melléke legjellemzőbb denevérfajait, életmódjukat, táplálkozási szokásaikat, utódnevelésüket, telelési szokásaikat. A bemutatófalon elhelyezett denevérvédelmi eszközök segítségével információt kapnak a fajok aktív természetvédelmét elősegítő eszközökről, felhasználásuk módjairól, valamint a környék élőhelyeit, élővilágát promóciós anyagok is népszerűsítik.

 

Ugyancsak a vidékre érkező turisták tájékoztatása érdekében a partnerek tovább fejlesztik az egyelőre csak a határ román oldalán működő, a Túr-mente turisztikai látványosságait bemutató „TurGO!” okostelefonos alkalmazást, amely magába foglalja majd a térség tanösvényeit, kerékpárútjait, bemutató helyeit, valamint a fontosabb turisztikai szolgáltatókat.

 

 

Projekt Kedvezményezett neve: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Partner: Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti

 

A projekt címe: „A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése”

A projekt azonosító száma: ROHU-79

A projekt értéke (ERFA): teljes költség 643 759,5 EURO, melyből ERFA hozzájárulás 547 195,57 EURO

 

A projekt időtartama: 2018. május 1. – 2020. október 31.

 

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban részt vevő két tagállam társfinanszírozásával valósul meg.

Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ