Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázatNyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz
Life pályázatok
A Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számáraÉrdekességek és részeredmények
a Túr-menti Interreg pályázatban

 

„A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázat első terepi szezonja lassan a végéhez közeledik. A pályázat eddig elért eredményeit, terepi tapasztalatait és néhány érdekességet foglaltunk össze az alábbiakban: 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti szakemberei egy határon átnyúló együttműködés keretében a Túr mentén elhelyezkedő még természetes élőhelyek és ritka, veszélyeztetett fajok feltérképezését, megóvását, valamint széleskörű megismertetését tűzték ki feladatul.

A pályázat alapjául szolgáló vizes élőhelyek összetett ökológiai rendszerek, melyek különösen érzékenyek a környezetben bekövetkező változásokra. A Szatmári-sík és ezen belül a Túr-menti területek egy hosszú aszályos időszak hatása alatt állnak. 2011-óta a csapadék mennyisége és területi eloszlása eltér a szokásostól, a folyók megszokott árhullámai rendre elmaradnak, a talajvíz szintje folyamatosan csökken. A felmérések egyik fontos célja, hogy pillanatképet kapjunk a Túr folyó jelenlegi állapotáról, valamint a változásokat legjobban jelző fajok számáról, területi eloszlásáról. A határ két oldalán egységesen gyűjtött adatok, terepi tapasztalatok ismeretében a szakemberek rövid-, közép-, és hosszú-távú cselekvési javaslatokat fogalmaznak meg a káros hatások mérséklésére és a kedvezőtlen folyamatok megállítására, visszafordítására.
 A Túr folyó fentről
Fotó: Habarics Béla


Aktív természetvédelem. A denevérek megtelepedését szolgáló különböző méretű és típusú denevérodúk kerültek kihelyezésre. A szakemberek által meghatározott telepítési helyek megfelelőknek bizonyultak, ugyanis már az első visszaellenőrzések alkalmával lakókat találtak bennük, olyan denevérfajok is megjelentek, amelyeket eddig nem tudtak megfigyelni a szakemberek. Egy jelentős természeti értéket képviselő faj, a nagy patkósorrú denevér kolóniára is rábukkantak a kutatók, és nagy meglepetés volt a fokozottan védett nagyfülű denevér előkerülése a Fehérgyarmat közelében lévő erdőállományban elhelyezett denevérodúból.

Ritkaságok, érdekességek. A Túron és az Öreg-Túron végzett halfelmérés során két védett halfaj, a balkáni csík és a kövicsík jelenlétét most sikerült elsőként igazolni a folyóból, és sajnos egy inváziós halfaj, a fekete törpeharcsa is újként került elő a Túr hazai szakaszáról.

Elkészült a denevérfal. A pályázat egyik kiemelt feladata a természetvédelmi szempontból jelentős élőhelyek, növény- és állatfajok megismertetése a határ mindkét oldalán. A bemutatás, ismeretterjesztés részeként a cégénydányádi Kölcsey-Kende Kastély kertjében elkészült egy denevérvédelmi bemutató fal, melynek célja a Szatmár és a Túr melléke legjellemzőbb denevérfajainak bemutatása, élőhelyeik, életmódjuk, táplálkozási szokásaik, utódnevelésük, telelési szokásaik megismertetése interaktív játékok segítségével. A bemutató fal segítségével megismerhetjük, milyen veszélyeztető tényezők leselkednek a denevérekre, de nagy hangsúlyt kapott a denevérekkel kapcsolatos tévhitek, babonák valódi hátterének a feltárása is. A játékok és az ismeretterjesztő anyagok kicsiknek és nagyoknak hasznos időtöltést és sok új ismeretet kínál.
 Denevérvédelmi bemutató fel Cégénydányádon 
Fotó: Habarics Béla

„A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése” című, ROHU-79 azonosítószámú projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.
Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Írta:
Habarics Béla
tájegységvezető
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

További információ: www.eke.ro

Facebook: Tur River ROHU – 79
 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ