Igazgatóság - Hírek 2020-06-03



Érdekességek és részeredmények
a Túr-menti Interreg pályázatban

 

„A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázat első terepi szezonja lassan a végéhez közeledik. A pályázat eddig elért eredményeit, terepi tapasztalatait és néhány érdekességet foglaltunk össze az alábbiakban: 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti szakemberei egy határon átnyúló együttműködés keretében a Túr mentén elhelyezkedő még természetes élőhelyek és ritka, veszélyeztetett fajok feltérképezését, megóvását, valamint széleskörű megismertetését tűzték ki feladatul.

A pályázat alapjául szolgáló vizes élőhelyek összetett ökológiai rendszerek, melyek különösen érzékenyek a környezetben bekövetkező változásokra. A Szatmári-sík és ezen belül a Túr-menti területek egy hosszú aszályos időszak hatása alatt állnak. 2011-óta a csapadék mennyisége és területi eloszlása eltér a szokásostól, a folyók megszokott árhullámai rendre elmaradnak, a talajvíz szintje folyamatosan csökken. A felmérések egyik fontos célja, hogy pillanatképet kapjunk a Túr folyó jelenlegi állapotáról, valamint a változásokat legjobban jelző fajok számáról, területi eloszlásáról. A határ két oldalán egységesen gyűjtött adatok, terepi tapasztalatok ismeretében a szakemberek rövid-, közép-, és hosszú-távú cselekvési javaslatokat fogalmaznak meg a káros hatások mérséklésére és a kedvezőtlen folyamatok megállítására, visszafordítására.
 



A Túr folyó fentről
Fotó: Habarics Béla


Aktív természetvédelem. A denevérek megtelepedését szolgáló különböző méretű és típusú denevérodúk kerültek kihelyezésre. A szakemberek által meghatározott telepítési helyek megfelelőknek bizonyultak, ugyanis már az első visszaellenőrzések alkalmával lakókat találtak bennük, olyan denevérfajok is megjelentek, amelyeket eddig nem tudtak megfigyelni a szakemberek. Egy jelentős természeti értéket képviselő faj, a nagy patkósorrú denevér kolóniára is rábukkantak a kutatók, és nagy meglepetés volt a fokozottan védett nagyfülű denevér előkerülése a Fehérgyarmat közelében lévő erdőállományban elhelyezett denevérodúból.

Ritkaságok, érdekességek. A Túron és az Öreg-Túron végzett halfelmérés során két védett halfaj, a balkáni csík és a kövicsík jelenlétét most sikerült elsőként igazolni a folyóból, és sajnos egy inváziós halfaj, a fekete törpeharcsa is újként került elő a Túr hazai szakaszáról.

Elkészült a denevérfal. A pályázat egyik kiemelt feladata a természetvédelmi szempontból jelentős élőhelyek, növény- és állatfajok megismertetése a határ mindkét oldalán. A bemutatás, ismeretterjesztés részeként a cégénydányádi Kölcsey-Kende Kastély kertjében elkészült egy denevérvédelmi bemutató fal, melynek célja a Szatmár és a Túr melléke legjellemzőbb denevérfajainak bemutatása, élőhelyeik, életmódjuk, táplálkozási szokásaik, utódnevelésük, telelési szokásaik megismertetése interaktív játékok segítségével. A bemutató fal segítségével megismerhetjük, milyen veszélyeztető tényezők leselkednek a denevérekre, de nagy hangsúlyt kapott a denevérekkel kapcsolatos tévhitek, babonák valódi hátterének a feltárása is. A játékok és az ismeretterjesztő anyagok kicsiknek és nagyoknak hasznos időtöltést és sok új ismeretet kínál.
 



Denevérvédelmi bemutató fel Cégénydányádon 
Fotó: Habarics Béla

„A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése” című, ROHU-79 azonosítószámú projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.
Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Írta:
Habarics Béla
tájegységvezető
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

További információ: www.eke.ro

Facebook: Tur River ROHU – 79
 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet