Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázatNyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz
Life pályázatok
A Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
Sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérés

 

 

Sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken

Április folyamán „A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése" című, ROHU-79 azonosítószámú projekt keretében megtörténtek a sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) élőhelyeinek feltérképezésére és a faj elterjedésének pontosítására irányuló vizsgálatok.

A sárga gyapjasszövő a galagonya (Crataegus monogyna), kökény (Prunus spinosa) vagy vadkörte (Pyrus pyraster) alkotta cserjés szegélyekhez, illetve a kezdetleges szukcessziós stádiumú legelőkhöz kötődik. Ezek a fa - és cserjefajok jelentik a tápnövényét, amiken április elején-végén (kökényvirágzás idején) az áttelelt petékből kikelő hernyók közös szövedéket készítenek. Ezt „hernyófészeknek” nevezzük. A fiatal hernyók (L1-L3 lárvastádium) ebben töltik el életük korai szakaszát, majd mielőtt bebábozódnának, az idősebb hernyók (L4-L5) szétmásznak, és szoliter életmódot folytatnak. Az imágók rajzásának időszaka meglehetősen rövid, szeptember végétől október elejéig tart.

Védett lepkefaj, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) hernyófészke és soliter L5-ös stádiumú hernyója Kömörőnél

   

A faj leghatékonyabb kutatási módszerének a hernyófészkek keresése bizonyul, ugyanis a sárga gyapjasszövő kevésbé érzékeny fényre, így az éjjeli lepkék vizsgálatára alkalmas fénycsapdázással viszonylag kis eredményességgel kutatható.

A projektterületen belül elterjedése szórványos, az idei évben mindössze tizenhét lokalitásban (élőhelyfoltban) sikerült igazolni a jelenlétét, de a vizsgálatok még a jövő évben folytatódni fognak. Állományai jelenleg sajnos csökkenést mutatnak a lárvastádiumban bekövetkező kedvezőtlen időjárási hatások, illetve a faj sajátosságának számító, évenkénti szélsőséges populációdinamikai változások miatt.

 

sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) élőhelye Botpaládnál

A fajt érintő legfőbb veszélyeztető tényező a cserjeirtás, ami a hernyók fejlődéséhez elengedhetetlen cserjefoltokat és cserjesávokat szünteti meg.

 

Fotó és szöveg: Patalenszki Adrienn, Természetmegőrzési Osztály

 

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban részt vevő két tagállam társfinanszírozásával valósul meg. Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ