Sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérés

 

 

Sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken

Április folyamán „A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése" című, ROHU-79 azonosítószámú projekt keretében megtörténtek a sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) élőhelyeinek feltérképezésére és a faj elterjedésének pontosítására irányuló vizsgálatok.

A sárga gyapjasszövő a galagonya (Crataegus monogyna), kökény (Prunus spinosa) vagy vadkörte (Pyrus pyraster) alkotta cserjés szegélyekhez, illetve a kezdetleges szukcessziós stádiumú legelőkhöz kötődik. Ezek a fa - és cserjefajok jelentik a tápnövényét, amiken április elején-végén (kökényvirágzás idején) az áttelelt petékből kikelő hernyók közös szövedéket készítenek. Ezt „hernyófészeknek” nevezzük. A fiatal hernyók (L1-L3 lárvastádium) ebben töltik el életük korai szakaszát, majd mielőtt bebábozódnának, az idősebb hernyók (L4-L5) szétmásznak, és szoliter életmódot folytatnak. Az imágók rajzásának időszaka meglehetősen rövid, szeptember végétől október elejéig tart.

Védett lepkefaj, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) hernyófészke és soliter L5-ös stádiumú hernyója Kömörőnél

   

A faj leghatékonyabb kutatási módszerének a hernyófészkek keresése bizonyul, ugyanis a sárga gyapjasszövő kevésbé érzékeny fényre, így az éjjeli lepkék vizsgálatára alkalmas fénycsapdázással viszonylag kis eredményességgel kutatható.

A projektterületen belül elterjedése szórványos, az idei évben mindössze tizenhét lokalitásban (élőhelyfoltban) sikerült igazolni a jelenlétét, de a vizsgálatok még a jövő évben folytatódni fognak. Állományai jelenleg sajnos csökkenést mutatnak a lárvastádiumban bekövetkező kedvezőtlen időjárási hatások, illetve a faj sajátosságának számító, évenkénti szélsőséges populációdinamikai változások miatt.

 

sárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) élőhelye Botpaládnál

A fajt érintő legfőbb veszélyeztető tényező a cserjeirtás, ami a hernyók fejlődéséhez elengedhetetlen cserjefoltokat és cserjesávokat szünteti meg.

 

Fotó és szöveg: Patalenszki Adrienn, Természetmegőrzési Osztály

 

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban részt vevő két tagállam társfinanszírozásával valósul meg. Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet