Nyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)

 

 

 

 

 

 

PROJEKTÖSSZEFOGLALÓ 
 

A kedvezményezett neve:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt címe: „Nyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)”
 

A szerződött támogatás összege: 150 870 900 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jelen projekt keretében előkészítési tevékenységet valósít meg. A projekt célja a későbbiekben tervezett – a kisvízterek rehabilitációját szolgáló – tevékenységek természetvédelmi, műszaki szakmai megalapozása, a beruházások vízjogi létesítési engedélyes tervezése és engedélyeztetése, a kiviteli tervezés. A projektfejlesztés során készítendő előzetes vizsgálati dokumentáció a későbbi megvalósítási pályázatban tervezett beavatkozások megvalósíthatóságát, azok környezetre gyakorolt hatását megvizsgálva, megfelelő szakmai alátámasztást nyújt a tervezési munkáknak.

A kisvízterek és vizes élőhelyek (wetlandek) természetvédelmi ökológiai szerepe felbecsülhetetlen, fennmaradásukat elsősorban vízellátottságuk határozza meg. Számuk és kiterjedésük az egyre nagyobb mértékben jelentkező szárazodásnak, a belvízlevezetéseknek köszönhetően drasztikus mértékben lecsökkent, a fennmaradó élőhelyek ökológiai állapota pedig erősen leromlott.

A megvalósítási pályázat célkitűzése egy komplex élőhely rehabilitáció a HNPI működési területén, a Hajdúság - Dél-Nyírség, Nyírség-Szatmár-Bereg és Bihari-sík tájegységek természetvédelmi szempontból értékes kisvizes élőhelyein. Jelen projektfejlesztés eredményeire támaszkodva a későbbiekben tervezett beruházások célja a projekthelyszíneken helyben keletkező vizek gyors levonulásának lassítása, a talaj nedvességtartalmának növelése, melyet árkok és csatornák megszüntetésével, műtárgyak építésével, vízutánpótlás biztosításával, valamint a mesterséges objektumok bontásával kívánunk elérni. A műszaki tervezéskor kiemelt figyelmet fordítunk a vízvisszatartás hatásterületének meghatározására, amivel elkerülhető a nem saját vagyonkezelésű területeken az esetleges belvízkárok kialakulása.

A beavatkozási és célterületeken specialista fajok és értékes élőhelyek találhatóak meg, melyek a lokális környezeti feltételek megváltozásával sérülhetnek, vagy eltűnhetnek. A tervezett tevékenységek következtében egy természetvédelmi szempontból optimalizálható rendszer valósul meg, amely a területen megjelenő természetes vizek helyben tartásán keresztül lehetőséget biztosít az emberi tevékenységek hatására leromlott vízviszonyú területek újból természet-közelivé tételére.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. december 15.

A projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2021-00098

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet