A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása

ERFA

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedvezményezett neve:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság


A projekt címe:
„A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása”


A szerződött támogatás összege: 947 389 650 Ft


A támogatás mértéke (%-ban): 100 %


A projekt tartalmának bemutatása:

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP pályázati finanszírozás lehetőségeit kihasználva egy komplex élőhely rehabilitációs tervet készített a legfontosabbnak tartott hortobágyi és nagykunsági kisvizes élőhelyek állapotának megőrzése és javítása érdekében. A tervek között 21 projekthelyszín szerepel. Az élőhelyek többségének esetében kisebb vízvisszatartásokat kezdeményezünk, a természetközeli állapotú vizes élőhelyek fenntartásához, javításához szükséges vízkormányzás feltételeinek megvalósításához. Egyidejűleg időlegesen vízjárta területeken az átjárás biztosításával tervezzük elérni, hogy az ideiglenes nyomvonalakon okozta gyepfelszín sérüléseket minimalizáljuk, a vízjárások medreiben a víz természetes mozgását akadályozó talajfelszín sérülések alakuljanak ki, illetve a területen belül a hasznosítási célból szükséges műveletek (pl. legeltetés, takarmányszállítás) és a természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételei biztosítottak legyenek az adott év vizes periódusaiban is.


A tervezett élőhely-rekonstrukciók során érintett területek kimagasló természetvédelmi értékű élőhely típusok melyek javításával, az élőhelyek degradációjának megszüntetésével számos védett és fokozottan védett faj hosszú távú megőrzését biztosíthatjuk, illetve a terület aktív természetvédelmi kezelését és folyamatos jó karban tartását is elkezdhetjük. A projekt befejezése után előálló kedvező állapotot a nemzeti park egyéb területein már évtizedek óta gyakorolt természetvédelmi kezeléssel a jelenleginél sokkal biztonságosabban, egyszerűbben fenn lehet tartani.


A beruházás hatására a kisvizes élőhelyek vízellátása várhatóan javulni fog. Ez a területen maradó víz mennyiségének növekedésében, a szárazodás mértékének a csökkenésében fog megmutatkozni. A rendszer működésének alapvető feltétele, hogy az érintett beruházási helyszíneken (csatornákban) megfelelő mennyiségű víz legyen. Ez a vízmennyiség a csatorna vízgyűjtőjén hullott csapadékból származik, vagyis amennyiben nagyon száraz időszak lesz, úgy a rendszer működése sem lesz kielégítő. A tervezett beruházás pozitív hatása a víz lassabb elvezetésében rejlik, ez minden időszakban érvényes. A műszaki tervezéskor nagy figyelmet kell fordítani a vízvisszatartás hatásterületének meghatározására, amivel elkerülhetőek a nem saját vagyonkezelésű területeken az esetleges belvízkárok kialakulása.


A projekt fizikai befejezésének időpontja: 2022. június 30.


A projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00018

 

Széchenyi 2020

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet