A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi tógazdasági haltermelésének támogatása

A kedvezményezett neve:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság


A projekt címe:
„A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi tógazdasági haltermelésének támogatása”


A szerződött támogatás összege: 119 307 804 Ft


A támogatás mértéke (%-ban): 100 %


A projekt tartalmának bemutatása:

A Hortobágyi-halastó teljes területe a Hortobágyi Nemzeti Park 1973-as megalakulása óta a nemzeti parkhoz tartozik. A tavak területe emellett szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek, ún. Ramsari jegyzékén. Fontos madárélőhely (IBA terület), a világörökség része, valamint európai közösségi jelentőségű, természetvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es terület.

A területen jelenleg extenzív halgazdálkodás folyik, mely természetvédelmi jellemzői a védett madarak riasztásának teljes hiánya, a minimális szintű hínárkaszálás és trágyázás. A halastói gazdálkodás részének tekinthető az ökoturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások is. A terület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság bemutató területei közé tartozik, ahol felújításra került a tórendszer területen található, keskeny nyomközű vasút, amit az Igazgatóság turisztikai célokra üzemeltet. A területen kapott helyet az Igazgatóság által működtetett Hortobágyi Vonuláskutató Állomás. A haltermelés során a halastavakban a természetestől eltérő halastavi ökoszisztéma jön létre, mely jellemzője a bevitt tápanyag miatt kialakuló magas trofitási szint. A megnövelt tápanyagbevitel miatt kialakuló táplálékbőség következtében a terület madáreltartó képessége a természetesnél magasabb.

Az extenzív halgazdálkodás egyik célja, hogy kiváló táplálkozó helyet biztosítson a halfogyasztó madárállomány számára, ami által a környező tóegységek „madárkárát” csökkenteni lehet. A természetvédelmi célok és feladatok mellett azonban gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni a halastavi gazdálkodás során.

A tóegység területnagysága a vízjogi engedélyben foglaltak szerint nettó 1439,5 ha. Ez a terület nagyság 7 üzemelő termelő tavat és teleltető medencéket foglal magába. Az elmúlt évtizedekben a halgazdálkodás infrastruktúrája jelentősen leromlott, a termelés feltételei korszerűtlenné váltak. Rekonstrukciós munkálatok váltak halaszthatatlanná annak érdekében, hogy a természetvédelmi és turisztikai célok mellett a gazdasági hasznosítás színvonalát, rentábilitását és eredményességét is emelni tudjuk.

A félintenzíven kezelt tavakban takarmányozás is történik, mely során az Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő szántóterületeken megtermelt búza és kukorica felhasználásával valósul meg. Az évenkénti takarmány felhasználás 200-300 t.

A projekt fizikai befejezésének időpontja: 2023. október 31.


A projekt azonosító száma: MAHOP-5.3.4-2023-2023-00129

 

Széchenyi 2020

  

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet