Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázatNyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz
Life pályázatok
A Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára
LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)

LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)


„Éghajlati változásokhoz alkalmazkodó élőhelyek hálózatának kialakítása a kis lilik európai állománya számára” („Providing a climate resilient network of critical sites for the Lesser White-fronted Goose in Europe”)

Projekt időtartam: 2020. szeptember 1. – 2025. augusztus 31.

Koordináló kedvezményezett: Lithuanian Ornithological Society

Együttműködő partnerek: 8 projektpartner

UNEP/AEWA Secretariat, Estonian Ornithological Society, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hellenic Ornithological Society, Management Body of Evros Delta and Samothraki Protected Areas, Metsähallitus Parks & Wildlife Finland, Oulun yliopisto (University of Oulu), Maailman Luonnon Säätiö – World Wide Fund For Nature, Suomen rahasto sr.

Projekt költségvetése: 5 689 448 € (ebből HNPI: 767 982€)

Európai uniós támogatás: 4 263 543 € (ebből HNPI: 575 294 €)

A pályázat célja a kis lilikre (Anser erythropus), mint fajra, azon belül is a Magyarországon is megjelenő fennoskandináv populációra legfőbb veszélyt jelentő két tényező hatásának mérséklése:

A klímaváltozás okozta változó kiterjedésű és összetételű élőhelyek, ezen keresztül pedig a változó vonulási időszakok és útvonalak okozta várható problémák felderítése. Ezek megállapítása után a megfelelő természetvédelmi beavatkozásokkal (például szárzúzással történő felnyitása a zárt nádasoknak a pusztán, majd ezek legeltetéssel történő kezelése) a faj számára alkalmas élőhelyek kialakítása, fenntartása, esetlegese új, potenciális területek definiálása a vonulási útvonal mentén.

Az illegális vadászat nemzetközi szinten, illetve az idényen kívüli vadlúdvadászat hazai szinten jelenthet veszélyt az említett populációk egyedeire. Nemzetközi szinten a biztonságos telelő területek kiterjesztése a feladat Görögországban, továbbá a projekt célul tűzi ki, hogy a projekthelyszíneken alternatív gazdálkodási (helyi megélhetési) lehetőségek ismertetésével csökkentse az illegális vadászat felmerülésének gyakoriságát.

A tervezett célok közül a HNPI az alábbi programokat tervezi megvalósítani:

  • Az előzőleg jóváhagyott kis lilik fajvédelmi terv aktualizálása az előző projekt során felállított szakértői csoport, az Agrárminisztérium és egyéb szakértők bevonásával. Az aktualizált fajvédelmi terv tartalmi és formai követelményeit nemzetközi és hazai elvárások szabályozzák, tartalmaznia kell a jelenlegi tervben foglalt információk naprakész pontosításait. Az elkészült tervet az Agrárminiszter aláírásával kell hitelesíteni.
  • Élőhelykezelés és élőhely rekonstrukció a HNPI hortobágyi területein. Az előző pályázatban megvalósult kezelések tapasztalatait kívánjuk átültetni több helyszínre, hogy a vonulási időszakban a magyarországi területeken tartózkodó kis lilikek és egyéb védendő madárfajok számára minél több elérhető, biztonságos pihenő-, táplálkozó- és éjszakázóhelyet biztosítsunk. Ennek során egyrészt a jelenleg makrovegetációval borított vizes élőhelyeket mechanikai kezelést (szárzúzást) követően legeltetéssel hoznánk kedvezőbb természetvédelmi állapotba, másrészt a területek természetes vízháztartását hátrányosan befolyásoló létesítményeket (funkciótlan csatornák, beton műtárgyak, stb.) tervezzük felszámolni, ezzel is növelve a kis lilik számára megfelelő élőhelyek kiterjedését.

A projekt témája az alábbi biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégiának a madár- és élőhelyvédelmi irányelv teljes mértékű végrehajtására irányuló 1. célkitűzéséhez járul hozzá, mivel:

  • a projekt célja a közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása a madár- és az élőhelyvédelmi irányelv értelmében, az ezen élőhelyek vagy fajok számára javasolt vagy kijelölt Natura 2000 területek esetében.

Összességében hazai szinten a célunk egy biztonságos, védelem alatt álló, megfelelő élőhelyfoltok alkotta rendszer létrehozása, mely hálózaton belül a világszerte veszélyeztetett faj példányait nem fenyegetik a fentebb felsorolt tényezők.

A projekttel kapcsolatban további információk találhatóak meg az alábbi honlapon: https://wwf.fi/en/lesser-white-fronted-goose-life-project/

A LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ