Igazgatóság - Hírek 2024-05-12


Gyepterületek rekonstrukciója a Daru-réten
 

2021-ben és 2022-ben több mint 17 hektáron végeztünk korábban szántóként használt területeken gyephelyreállítást a Nyírségben. A szántók domborzatát és eltérő vízgazdálkodását követve négy egymástól jól elkülönülő élőhelytípus helyreállítását valósítottuk meg. A nem hétköznapi feladathoz fajokban nagyon gazdag magkeverékeket alkalmaztunk, amelyek célzottan 129 faj magjait tartalmazták. Idén áprilisban végezte el az élőhely-rekonstrukció tervezéséért és kivitelezéséért felelős a területek utóellenőrzést, a fajlista egyezőségének vizsgálatát.



 

Nem meglepő módon a terület növényfajai között nem csak a tudatosan vetett fajokat, hanem a maggyűjtéssel érintett donorterületek egyéb fajait is viszontláttuk. A 129 fajból 91-et sikerült visszatalálni az egyszeri bejárás során. A természetes gyepekből gyűjtött magkeverékekből további 23 tájhonos faj jelenlétét igazoltuk, amelyek megtelepedése ugyancsak örvendetes, a helyreállított élőhelyek társulásába illeszkednek.



 

A helyreállított területeken nagy fajgazdagságú, jól záródó gyepek alakultak ki (pannon homokpuszta gyepek és mocsárrétek), ahol a táji szinten veszélyes selyemkóró és aranyvessző inváziós fajok csupán kis borítással vannak jelen. A területeket természetesen az állatvilág is birtokba vette: leghamarabb a madarak és a szomszédos élőhelyekről terjeszkedő gerinctelenek tértek vissza, de meglepetésünkre két homoki gyíkkal is találkoztunk, amely faj korábban erről a területről nem volt ismert.
 

    


A rendelkezésünkre álló információk alapján az eredeti növényközösség fajkészletét ilyen magas arányban és fajszámban reprezentáló természetvédelmi célú élőhely-rekonstrukciót eddig Európában nem hajtottak végre.

A beavatkozások a GRASSLAND-HU LIFE Integrált Projekt (LIFE17 IPE/HU/000018) finanszírozásával valósultak meg.

A magkeverékek előállítását, a vetést és az utóellenőrzést a Vadvirágvilág végezte, a munkát a természetvédelmi őrszolgálat segítette.
 

A GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt célja a füves élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése.

A GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) LIFE integrált projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg. További infó: http://www.grasslandlifeip.hu)
 


 

 

Szöveg és fotó:
Barna Péter
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet