Vérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken

Vérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területeken

Július és augusztus hónapban „A Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi védett területek közös természetvédelmi kezelése és bemutató infrastruktúrájának fejlesztése" című, ROHU-79 azonosítószámú projekt keretében megtörténtek a vérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) élőhelyeinek feltérképezésére és a faj elterjedésének pontosítására irányuló vizsgálatok.

A vérfű hangyaboglárka vérfüves kaszálóréteken és kékperjés lápréteken fordul elő. Speciális fejlődésmenettel rendelkező lepkefaj, ugyanis a hernyói nem a szokványosnak nevezhető növényi eredetű táplálékot fogyasztják, hanem életük egy bizonyos szakaszában hangyalárvákkal táplálkoznak.

Hernyói monofágok, kizárólagos tápnövényük az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis). Az imágók megjelenése július elejére tehető, de folyamatosan tapasztalható friss kelés még augusztus végén is, így a rajzás szeptember elejéig is eltarthat.


A vérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) tápnövényén, az őszi vérfüvön

Védett lepkefaj, szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében, tehát NATURA 2000-es jelölőfajnak minősül. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

A faj felmérése Fülesd, Tisztaberek és Szatmárcseke térségében vizuális megfigyeléssel és hálós egyeléssel történt. A projektterületen belül elterjedése csak kis területekre koncentrálódik, a vizsgálatok során öt lokalitásban sikerült észlelni a jelenlétét.


A lepkefaj élőhelye Fülesden

Élőhelyein komoly veszélyt jelenthet a rosszul időzített kaszálás, ami a vérfű virágfejeket éppen abban a periódusban érintheti, amikor a Maculinea hernyók bennük fejlődnek, így az állomány pusztulását idézheti elő.

 

Fotó és szöveg: Patalenszki Adrienn

Természetmegőrzési Osztály

 

 

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban részt vevő két tagállam társfinanszírozásával valósul meg. Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet