Igazgatóság - Hírek 2024-06-03


Tavaszi terepbejárás a Grassland-HU projektterületein
 



 


A Hagyományoknak megfelelően idén tavasszal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szemlét tartottak a pannon gyepek és hozzájuk kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését célul kitűző Grassland-HU LIFE integrált projekt helyszíneken. Ugyan a tavaszi esők az igazgatóság területén nem mindenhol érkeztek meg, azonban az élőhelykezelési munkálatoknak köszönhetően mintaterületeinken üde növénytársulásokkal találkozhattunk.

 

               A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén négy, teljesen különböző tulajdonságokkal bíró projektterület található. Három a Szatmár-Bereg (barabási Kaszonyi-hegy, fülesdi láprét, hetefejércsei legelő), egy pedig a Nyírség területén (petneházi Daru-rét), összesen csaknem 169 hektár kiterjedésben.



 

Az elmúlt években végzett élőhely-rekonstrukciók idén már meghozták gyümölcsüket. A Daru-réten lévő egykori 17 hektáros szántóterületen elvetett 129 fajos magkeveréket tartalmazó gyepvetésből idén csaknem 91 fajt találtak vissza a kutatók, amely európai mértékben egyedülálló!



 

A Fülesdi-láprét szinte az egykori pompájában díszelgett. A 2,5 hektáron végzett összefüggő gyalogakác-irtás és a megfelelő időben végzett speciális fűmagkeverék elvetése látványos eredményt produkált. Természetesen a láprét mit sem érne víz nélkül! A Cibere-csatornára épült vízvisszatartó beton műtárgynak köszönhetően megfelelő talajnedvességi állapot jött létre a területen.



 

A projekthelyszíneken a terület fenntartó kezelési munkái, valamint az elvégzett munkálatok eredményének nyomon követése lesz a jövőbeli prioritás. Természetesen ebben a feladatkörben is részt vállalnak a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat és a Gyepvédelmi Tanácsadói Szolgálat munkatársai.



 


Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt célja a füves élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése.

A GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) LIFE integrált projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg. További infó: http://www.grasslandlifeip.hu)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet