Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázatNyírségi és bihari vizes élőhelyek rehabilitációs programja (projekt-előkészítés)Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakasz
Life pályázatok
A Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE (LIFE19 NAT/LT/000898)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára

Közlemény

A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása

2022/06/24

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP pályázati finanszírozás lehetőségeit kihasználva egy komplex élőhely rehabilitációs tervet készített a legfontosabbnak tartott hortobágyi és nagykunsági kisvizes élőhelyek állapotának megőrzése és javítása érdekében. A 947,4 millió forint európai uniós támogatás segítségével 21 projekthelyszínen valósultak meg infrastrukturális fejlesztések, ahol elsődleges célkitűzés a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása volt. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. 

A kisvízterek, vagy ún. „wetlandek” természetvédelmi, ökológiai szerepe felbecsülhetetlen. Értékük a folyószabályozások előtti tájkép maradékainak őrzésében, azok egyedi flóra és fauna elemeiben rejlik, de kicsit nagyobb léptékben a klímaváltozás elleni küzdelemben is rendkívül fontosak.

A pályázat egyik célkitűzése a földutaknak, mederátjáróknak a felújítása, stabilizálása volt, olyan műszaki megoldásokkal, melyekkel biztosítható a közlekedés hosszabb távon is, akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is. Ezen keresztül pedig biztosítható a természetvédelmi célú kezelések eszközéül szolgáló extenzív legeltető gazdálkodás infrastrukturális háttere is. A projekt további fontos célkitűzése a területeken megjelenő természetes vizek kormányzása volt, ezáltal a vízhiányos, száraz időszakok lerövidítése, a természetvédelmi szempontból értékes vizes élőhelyek vízborításának biztosítása. Ez a már meglévő csatornák, vízvisszatartó műtárgyak karbantartását, felújítását foglalta magában.

A projekt által érintett területek kimagasló természetvédelmi értékű (az Európai Unió területén is ritka) élőhely típusok, melyek javításával, az élőhelyek degradációjának megszüntetésével számos védett és fokozottan védett faj hosszú távú megőrzése, valamint a terület aktív természetvédelmi kezelése és folyamatos karbantartása is biztosítható.

A projekthelyszínek többségének esetében kisebb vízvisszatartásokat kezdeményeztünk a megjelenő vizek visszatartásához, így a természetközeli állapotú vizes élőhelyek fenntartásához, javításához szükséges vízkormányzás feltételeinek megvalósításához. Néhány helyszín esetén nagyobb volumenű műtárgyépítés, újjáépítés vagy felújítás történt. Egyidejűleg az időlegesen vízjárta területeken az átjárás biztosítását értük el, hogy az ideiglenes nyomvonalakon okozta gyepfelszín sérüléseket elkerülhessük, a vízjárások medreiben a víz természetes mozgását akadályozó nyomvonalakat kiválthassuk.

Így egy olyan élőhely láncolatot sikerült alkotni a Hortobágy északi részeitől a Nagykunságig, mintegy 40 km-t átölelve, több mint 1200 hektáron, mely a vízháztartási viszonyaiban kedvezőbb feltételeket kínál a természeti értékek számára, mint korábbi állapotában.

Egyes műtárgyaknál csak átépítésre volt szükség, míg másoknál teljes újjáépítést kellett eszközölni a műszaki előtanulmányok, állapotfelméréseket követően. Több új műtárgyat is létesítettünk új helyszíneken, amik a vízkormányzást teszik lehetővé kontrollálható formában. Nagy kihívást jelentett az Öregtavak vízellátását biztosító tápcsatorna haszonállatok által letaposott rézsűjének helyreállítása, illetve egy nagy méretű műtárgy beépítése, mivel a csatorna funkcióját egy ideiglenes ún. „bypass” csatorna kialakításával kellett kiváltani a rekonstrukció és az építés idejére, de sikerrel vettük ezt az akadályt is.

A projekt során végül a 21 projekthelyszínen 81 műtárgy felújítása, építése, átépítése vagy javítása valósult meg, továbbá 2100 m földcsatorna iszaptalanítás/kotrás és közel 5500 m földmű építés/helyreállítás történt meg.

„A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00018 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

A támogatás összege összesen: 947.389.650 Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt megvalósítás időszaka: 2020. december – 2022. június

A projektről bővebb információt ezen az oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Lövei-Kalmár Katalin
PR- és marketing előadó

Elérhetőség:
+36-30-376-2082,
kommunikacio@hnp.hu

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ