Természetfotó kiállítás

 

„Varázslatos Hortobágy” és „50 év a mi szemünkkel”
természetfotó kiállítások Debrecenben

  


2023. június 29-én rendeztük meg a Varázslatos Magyarország és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösen meghirdetett Varázslatos Hortobágy és 50 év a mi szemünkkel természetfotó kiállítás megnyitó- és díjátadó ünnepségét a Kölcsey Központ Bényi Galériájában.
A rendezvényt dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere nyitotta meg.
 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2023-ban ünnepli alapításának 50 éves évfordulóját. Az évforduló kapcsán mind a nagyközönség, mind pedig a szakmai közönség számára különböző események és számos rendezvény megszervezésén keresztül kívánjuk bemutatni a Hortobágyi Nemzeti Parkot, az elmúlt 50 év eredményeit, tovább hangsúlyozva a természet és kulturális örökség védelmének fontosságát az elkövetkező évtizedekben.
 

A Varázslatos Magyarország az ország egyik legrangosabb szakmai természetfotó pályázata, amely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére. Idén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen hirdette meg a Varázslatos Hortobágy című fotópályázatot, melyet Kövesi Eszter, a Varázslatos Magyarország ügyvezetője koordinált. A több, mint 300 beérkezett alkotást olyan kiemelkedő zsűritagok értékelték, mint Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, Szilágyi Attila, a HNPI őrkerület vezetője és természetfotósa valamint ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője. Az első három helyezett mellett további négy különdíjat osztottak ki, a kiállítás pedig a pályázati anyag 30 reprezentatív képét vonultatja fel.
 

Az 50 év a mi szemünkkel című fotópályázatot a természetvédelem és kulturális örökség témában hirdettük meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai részére. A beérkezett képekből ötven alkotás szerepel a kiállításon.
 

A rangos debreceni kulturális helyszínen, a Kölcsey Központban megrendezett díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségén majdnem kétszáz természetfotós és természetkedvelő gyűlt össze. Az est háziasszonya Szalai Andrea, a Bényi Galéria kulturális menedzsere volt, a rendezvényt dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere nyitotta meg, majd Kövesi Eszter, a Varázslatos Magyarország ügyvezetője és Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket. Ezután került sor a díjátadóra, ahol a VM négy különdíjat adott át, majd az első három helyezettnek gratulált. Az Igazgatóság szintén átadta a saját kollégáinak rendezett fotópályázat díjait. A Bényi Galéria impozáns terében megrendezett fotókiállítás egy reprezentatív válogatást mutat be a díjazottak és a pályázók képeiből, amelyeknek köszönhetően a látogatók betekintést nyerhettek a Hortobágyi Nemzeti Park életének változatos élővilágába, valamint a hagyományos pásztorkultúrába.A Varázslatos Hortobágy díjazottjai 
 

Varázslatos Hortobágy fotópályázat díjazottjai:

  1. helyezett – Kocsis Ferenc: Hajnali kihúzás
  2. helyezett – Derencsényi István: Rackák naplementében
  3. helyezett – Ambrus Tímea: Hozzád indulok

Különdíjasok – Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon, Borza Sándor: Terített asztal, Gyenti Balázs: Helyfoglalás, Dósa László: Nászruha
Az 50 év a mi szemünkkel fotópályázat díjazottjai.
(A képen balról jobbra: Kapocsi István, Habarics Béla, Simay Gábor és Kövesi Eszter)

Az 50 év a mi szemünkkel fotópályázat díjazottjai:

  1. helyezett – Szilágyi Attila: Pásztortűz
  2. helyezett – Szilágyi Attila: Reggeli üdvözlés darumódra
  3. helyezett – Szilágyi Attila: A harag napja

Portfólió díj: Habarics Béla

Különdíjasok:

Simay Gábor: Nagy godák
Habarics Béla: Horogra akadva
Habarics Béla: Párás napkelte
Habarics Béla: Első szárnycsapás
Habarics Béla: Zajlás
Szilágyi Attila: Mezei pacsirta szárnyalás

 

A kiállítás ingyenesen látogatható
2023. június 29-től július 30-ig,
naponta 10-től 18 óráig,
esti rendezvények alkalmával 19 óráig.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet