Hortobágy Házhoz Jön

 

A Hortobágyi Nemzeti Park 50. jubileumi évének kiemelt időszaka a Virágkarneváli hét. A 2023. augusztus 18-i Hortobágy Házhoz Jön elnevezésű nagyközönségi napon bemutatásra került mindaz, ami a magyar pusztát, a Hortobágyot hazánk nemzeti kincsévé teszi.

Magyarország első és máig legnagyobb nemzeti parkja 2023-ban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ennek kapcsán Igazgatóságunk mind a nagyközönség, mind a szakmai közönség számára különböző események és számos rendezvény megszervezésén keresztül kívánja megmutatni a Hortobágyi Nemzeti Parkot, az elmúlt 50 év eredményeit, tovább hangsúlyozva a természetvédelem és kulturális örökség védelmének fontosságát. A Hortobágy évezredek természeti és tárgyi örökségét, szellemi kincseit őrizte meg. Ezt a pótolhatatlan egyediséget igazolja az UNESCO által adományozott Világörökség cím is.

A Hortobágy Házhoz Jön nagyközönségi napon csikósbemutatóval, kiállítással, interaktív játékokkal, kézműves foglalkozással, koncerttel és lézershowal vártuk a közönséget a Debreceni Nagyerdőn.

Az egész napos esemény résztvevőit kérdeztük, mit jelent számukra a Hortobágy. Számtalan számunkra is kedves jelző és fogalom hangzott el. Hallgassuk meg együtt vendégeink gondolatait! Köszönjük, hogy ennyire szeretitek Hortobágyot, hazánk természeti kincsét! 

A Hortobágyi Nemzeti Park bemutatkozása, a kulturális és zenei programok mellett megrendezésre került a Nemzeti Parki Termék Védjegy oklevélátadó ünnepség is. A pályázati eljárás során kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Idén újabb 8 termelővel, szolgáltatóval bővült védjegyeseink köre, akikről honlapunkon olvashatnak. Az ünnepélyes oklevélátadót követően mutatták be a Stühmer és a HNPI közös termékét, a Hortobágyi Betyár egyedi tervezésű csokoládét.
 

A nagyközönségi nap volt, mely a Kerekes Band igazán hangulatos nyár esti szuperprodukciójával zárult. A közel két órás produkció középpontjában a Hortobágyi Nemzeti Park értékeihez kötődő dalok álltak. Közreműködtek az idén 70 éves Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosai. A koncert záróakkordja és kétség kívül egyben leglátványosabb eleme a Békás-tó feletti vízfüggönyre vetített lézershow volt, mely a Hortobágyi Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit mutatta be.
Bezsámolónka  koncertről IDE KATTINTVA olvasható. 

Idén rendhagyó módon, augusztus 20-án saját virágkocsival vonult a Hortobágyi Nemzeti Park. A virágkocsin a nemzeti park címermadarának világa elevenedett meg Ferenczy István szobrász tervezésében. A kocsinkat két hortobágyi csikós lóháton vezette fel, a 70 éves Hajdú Táncegyüttes táncosai pedig kísérték.
 Ünnepélyes oklevélátadó keretében köszöntöttük új Nemzeti Parki Termék védjegyhasználóinkat
 


 

 

Nemzeti Parki Termék védjegyhasználóinak kiállítása

 

Színes előadások sorozata, közös népi körtánc
 

Interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal vártuk a közönséget
 

Hortobágyi csikósbemutató és lovagoltatás
 

Paprika Jancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza várta a kedves vendégeket

 

Az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park saját virágkocsival vett részt a 
Debreceni Virágkarnevál felvonulásán
Fotó: Molnár Gabriella

 

Hortobágyi Nemzeti Park védetté nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából a
Stühmer Hortobágyi Betyár szilvás csokoládéja

 

 

 

Fotó: Lisztes László és Fejes Márton

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet