Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó
Hajdúság – Dél-Nyírség Tájegység

Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegység

 

Iroda címe: Debrecen, Hajnal utca 15.

E-mail: delnyirseg@hnp.hu

 

 

 

A szolgálatot teljesítő természetvédelmi őrök száma: 5 fő

A tájegységhez tartozó települések: Álmosd, Bagamér, Bocskaikert, Debrecen, Ebes, Fülöp, Hajdúbagos, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Hosszúpályi, Kokad, Létavértes, Mikepércs, Monostorpályi, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírábrány, Nyírlugos, Nyírmártonfalva, Penészlek, Téglás, Újléta, Vámospércs.

(Hajdúböszörmény külterületének csak a keleti része tartozik a tájegységhez.)

 

Nyírségi homokpuszta

 

A tájegység területe nagyrészt a Dél-Nyírség, Hajdúhát, Dél-Hajdúhátság, Berettyó-Kálló köze, és az Érmelléki löszös hát elnevezésű kistájakat érinti.

A Dél-Nyírség alföldi viszonylatban magas erdősültséget mutató kistáj, de a természetes homoki tölgyeseket emberi hatásra jórészt felváltották a tájidegen ültetvények (főleg akácosok). A többé-kevésbé összefüggő erdőségeket mezőgazdasági területek tagolják. A savanyú homok által meghatározott alapkőzet, talaj és domborzat jellegzetes „nyírségi” tájszerkezetet alakított ki. Az ősi növényzetet az erdők mellett a buckaközi lápok és a homoki gyepek őrzik. A térségi vízhiány mellett az özöngyomok terjedése mind az erdei, mind a gyepes élőhelyeken problémát jelent.

 

Homoki tölgyes

 

A természetszerű homoki erdőmaradványokat gyöngyvirágos-tölgyesek és homoki pusztai tölgyesek változatos mozaikjai, az üdébb részeken átalakult keményfaligetek adják. A buckaközi mélyedésekben jellemzőek a láp- és mocsárrétek, lápmaradványok (magassásosok, zsombékosok, rekettyés fűzlápok, néhol babérfüzes nyírlápok). A homokpusztagyepek, homoki legelők az erdőssztyepek átalakult maradványai, a másodlagos nyílt homoki gyepek többfelé jellemzőek.

 

Hajdúháti táj

 

A Hajdúhát löszvidékének túlnyomó részén szántóföldi művelés folyik. Az eredeti lösznövényzet maradékait legtöbb helyen már csak mezsgyékben és kunhalmokon találjuk meg. A néhány fennmaradt nagyobb löszgyep a városok közelsége, és növekvő területigénye miatt igen veszélyeztetett helyzetben van. Az Érmelléki löszös háton is a szántóföldek határozzák meg a táj arculatát, de egy szép löszgyep-maradvánnyal még itt is büszkélkedhetünk az Ér folyó mentén. A Dél-Hajdúhátság mezőgazdasági táján főleg szikesek szétszórt fragmentumai őrzik a természetes élővilágot. Hasonló mondható el a Berettyó-Kálló közéről is. Nagy kiterjedésű szikes mocsarai, szikes-tavai értékes vízimadár-világnak adnak otthont.

 

Szikes tó és mocsár a Berettyó-Kálló közén

 

Jelenleg 98 védettséget élvező növényfaj előfordulását tartjuk nyilván, melyek közül 4 fokozottan védett. Az utóbbi években 3 védett zuzmófaj előfordulása is ismertté vált. A védett madaraktól eltekintve mintegy 136 egyéb védett állatfajt regisztráltunk az utóbbi másfél évtizedben. Ez a szám még sokat növekedhet a következő években, különösen az ízeltlábúak terén.

 

Mozaikos nyírségi táj

 

A tájegység rendeletben kihirdetett országos jelentőségű védett természeti területei a következők:

  • Hajdúsági Tájvédelmi Körzet
  • Hajdúbagosi Földikutya Rezervátum Természetvédelmi Terület
  • Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület

Ezeken kívül számos „ex lege” védett láp, szikes tó és kunhalom is található a területen.

 

Nyírségi láp

 

23 európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület (azaz Natura 2000 terület) található teljes területével a tájegységben, míg további 2 csak részben érinti.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ