Hortobágyi Nemzeti Park emlékérme

Új taggal bővült a Magyar Nemzeti Bank nemzeti parkokat bemutató sorozata:
Hortobágyi Nemzeti Park emlékérme
 

A Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50 éves jubileuma alkalmából 15 000 Ft névértékű ezüst, valamint 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A különleges téglalap alakú emlékérmék a 2010-ben indult magyar nemzeti parkokat bemutató sorozat részeként jelentek meg, az Őrségi, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Bükki és a Kiskunsági Nemzeti Parkot követve. 

Az emlékérem kibocsátási ceremónia 2023. április 21-én került megrendezésre a Hortobágyi Csárdában. A rendezvényt Jakab Ádám, Hortobágy település polgármestere nyitotta meg, aki Petőfi Sándor úti leveleiből olvasott fel részleteket.  

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója házigazdai köszöntőjében az évforduló jelentőségét és a jubileumi év kiemelkedő eseményeit ismertette.  

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, az emlékérmék hivatalos kibocsátója elmondta: a Magyar Nemzeti Bank, mint nemzeti valutánk kibocsátására törvényi felhatalmazással egyedül bíró intézmény, a Föld napjához közelegve, emlékérmék kibocsátásával kívánja felhívni a közfigyelmet a Hortobágyi Nemzeti Park értékeire, illetve azok védelmének fontosságára. 


Szilágyi Attila természetvédelmi őr az emlékérmék tematikai szakértője az emlékérme-tervezés szemszögéből mutatta be hazánk első nemzeti parkjának természeti értékeit és az érme elő-és hátlapján megjelenő darvak, valamint gémeskutak természetvédelmi jelentőségét. 
 

A rendezvény Németi János örököspásztor pásztorénekével zárult, különösen emlékezetessé téve a ceremóniát. 
 


Az eseményen részt vett és tiszteletpéldányt vehetett át Hergár Eszter igazgató asszonytól az érme tervezője, Kereszthury Gábor iparművész is. A Magyar Nemzeti Bank közleménye ITT olvasható. 

Fotók: Szilágyi Attila

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet