Hortobágyi Filmnapok

HORTOBÁGYI FILMNAPOK 

2023. március 29 - április 2. 

Apolló Mozi Debrecen 

Naponta más, Hortobágyhoz és a természetvédelemhez kötődő régmúltat és napjaikat megjelenítő filmeket vetítünk közönségtalálkozóval, pódium-beszélgetéssel egybekötve.

A filmek belépőjegy vásárlása nélkül, előzetes regisztrációval nézhetőek meg. A regisztráció 2023. március 10-én indul,  itt és az esemény Facebook oldalán lesz elérhető. 

 

2023. március 29. szerda 18.00 

Szomjas György: Talpuk alatt fütyül a szél (1976)

Pódiumbeszélgetés: Medgyesi Gergely Árpád

    

Regisztráció ITT

 

"Becsület: a pusztai élet alapja"
 
A Talpuk alatt fütyül a szél c. film vetítésével elkezdődött a Hortobágyi filmnapok elnevezésű rendezvényünk.
A film után Medgyesi Gergely Árpád igazgató úr beszélgetett Rózsa Péter balmazújvárosi gazdával pusztai legendákról, a "Szík kinjáról", a filmben is szereplő idős pásztorokról, a forgatás kulisszáiról, kamilláról, a táj és az ember kapcsolatáról, örök igazságokról...
 
Köszönjük a gondolatébresztő beszélgetést, a nézők érdeklődését!

 

 

 

2023. március 30. csütörtök 18.00

Georg Höllering: Hortobágy (1936) 

Pódiumbeszélgetés: Gyarmathy István    

    

Regisztráció ITT

 

Igazán különleges időutazás részesei lehettek ma este vendégeink: Georg Höllering Hortobágy c. filmje egészen 1936-ig repítette vissza az időben nézőinket.

A Hortobágyi Filmnapok keretében a film után Kiss Marianna kolléganőnk beszélgetett Gyarmathy Istvánnal, aki 1987. óta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, egykori igazgatója. István felidézte Georg Höllering hortobágyi kötődését, a film készítésének előzményeit és a forgatókönyv történetét, a felvételek készítésének nehézségeit. Az alkotók felismerték a puszta természeti értékeit és a rá leselkedő veszélyeket. Először Móricz Zsigmond jegyezte le 1931-ben, hogy Hortobágy legyen nemzeti park. Megismerhettük a film ikonikus nemzetközi vetítéseinek történeteit, gróf Czinege János, a szereplők és a helyszínek legendáit, élő hagyományait.

Köszönjük a nézők aktív részvételét, a kérdéseket, a hozzászólásokat, a tartalmas beszélgetést!
 
 

2023. március 31. péntek 18.00

Sára Sándor: Tüske a köröm alatt (1987)

Pódiumbeszélgetés: Dr. Aradi Csaba

    

Regisztráció ITT

 

Ikonikus hortobágyi filmmel, Sára Sándor Tüske a köröm alatt című alkotásával folytatódott ma este a Hortobágyi Filmnapok évfordulós rendezvényünk.

A filmet követő beszélgetés során Dr. Aradi Csaba nyugalmazott igazgató a puszta nyolcvanas éveibe kalauzolta a nézőket. A nemzeti park alapítását követő első legnagyobb kihívásának számító "liba ügy"-ről személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel kendőzetlen őszinteséggel. A film előkészítésének történetébe és a forgatás kulisszatitkaiba is betekintést nyertünk.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

 

 

2023. április 1. szombat 15.00

Török Zoltán: Vadlovak - Hortobágyi mese (2021)

Pódiumbeszélgetés: Csobán Péter

    

Regisztráció ITT

 

Török Zoltán Vadlovak: Hortobágyi mese című természetfilmje testközelből, lenyűgöző felvételeken mutatta be Hortobágy változatos élővilágát a vadlovak főszereplésével. Az évszakok váltakozása, a madárvilág, a háborítatlan természet látványa, a szilaj és vad, korántsem veszélytelen jelenetek mind emlékezetesek maradnak a nézők számára.

A film után Lövei-Kalmár Katalin kolléganőnk beszélgetett Csobán Péter projektasszisztenssel a Pentezugi Rezervátum létrejöttéről, az állomány növekedéséről, a vadlovak szociális kapcsolatrendszeréről, viselkedési szokásaikról, egyedi felismerésről és a rezervátumban folyó tudományos munkáról.

Köszönjük a nézők érdeklődését, hogy együtt tölthettük a délutánt!

 

 

 

2023. április 1. szombat 18.00 

Gábor Pál: Hosszú vágta (1983)

Pódiumbeszélgetés: Albert Krisztián és Vass Krisztián

     

Regisztráció ITT

 

A Hosszú vágta című magyar amerikai filmdráma a második világháború idején játszódik Hortobágyon. A pódiumbeszélgetésen Medgyesi Gergely Árpád igazgató úr vendége volt Vass Krisztián, az első magyar természetvédelmi őr ükunokája, az Agrárminisztérium Természetvédelemért felelős Államtitkárságának tanácsadója, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett író, újságíró és Albert Krisztián egykori ifjú kócsagőrünk.

Vass Krisztián személyes kötődését, filmélményét és korabeli filmkritikákat, cikkeket elevenített fel. Megemlékezett Ragályi Elemérről, a film napokban elhunyt operatőréről és Gábor Pál forgatókönyvíróról is.

Albert Krisztián második világháborús tárgyak gyűjtője, hadtörténeti kutatásai során Karcag környékén a háborút megélt idős emberekkel készít interjút, melyek tartalmát a film több jelenetét is alátámasztó történetekként osztott meg a résztvevőkkel.

A beszélgetés során kitértek a film hitelességére hortobágyi és háborús viselet, tárgyak, valamint állattenyesztés szempontjából is.

Ismét új perspektívából, igazán részletgazdagon ismerhettük meg Hortobágy múltját!

Köszönjük szépen vendégeink közreműködését!

 

 

2023. április 2. vasárnap 15.00

Bodnár V. Róbert: Hajszra és Cselőre (2021)

Pódiumbeszélgetés: Bodnár V. Róbert és Seres Péter

    

Regisztráció ITT

 

„A vadkelet csikósai a vadnyugaton még nem jártak, de vallják, itt a Hortobágyon kemény élet volt és kemény élet van!” Méltó befejezéssel, a Hajszra és Cselőre című filmmel zárult vasárnap délután a Hortobágyi Filmnapok elnevezésű rendezvényünk az Apolló Moziban.
 
A film a hortobágyi emberek – gulyások, csikósok – életének mindennapjait tárta a nézők elé bensőséges, őszinte interjúk révén: az időről, az élet folyásának viszonylagosságáról, a munkaszeretetről, elhivatottságról, az elmúlástól való félelemről, a kemény életet élő férfiemberek viszonyáról asszonyaikhoz. Mindeközben a Hortobágy környéki puszta leggyönyörűbb részeit és állatait is láthattuk.
 
A film után Szilágyi Attila természetvédelmi őr kollégánk beszélgetett a rendezővel, Bodnár V. Róberttel a téma és a műfaj választásáról, személyes kötődésről, a filmből kimaradt jelenetekről, a film utómunkáiról, hang-és zeneanyagáról. Kérdés érkezett a kulisszatitkokra, az alkotás utóéletére, stream elérésére, a rendező további terveire vonatkozóan.
 
Köszönjük, hogy a Hortobágyi Filmnapok keretében együtt emlékezhettünk, együtt ünnepelhettünk!
 

 

Források:

https://port.hu

https://www.imdb.com

https://www.rocky.hu

https://hajszraescselore.hu

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet