Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó
Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

 

Kód: LIFE11NAT

Azonosító: HU/000924

Cím: „Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon – Természetvédelmi célú legeltetési rendszer kidolgozása a 1530 pannon szikes sztyeppék és mocsarak élőhelytípusra; annak vizes altípusainak ökológiai állapotjavítása” - "Large scale grazing management of steppe lakes in the Hortobagy"

Kedvezményezett: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Zám-puszta Kft., Hortobágy Faluvéghalmi Kft., Szanyi Tibor, Bakó Imre és Bakó Sándor, Tekeszarvi Pjt., Kizó Farm Kft., Szelencés-puszta Kft., Halasközi Agrár Kft.

Koordináló kedvezményezett: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Kezdet: 2014

Befejezés: 2020

Támogatás összege: 904 146 €

- EU támogatás: 678 110 €

- önrész: 110 528 €

- VM/FM támogatás: 115 508 €

EU támogatás mértéke: 75%

 

Tartalmi összefoglaló

Ez a természetvédelmi célú projekt a LIFE+ pályázat keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával. Jogszabályi akadályok miatt a tervezett 2012-es kezdés 2014-re tolódott, ez alatt az időszak is komoly előkészületek történtek, a pályázat módosításával kapcsolatban tárgyalások zajlottak az Európai Bizottsággal.  A pályázat az eredeti célokat valósítja meg, újabb célterületek bevonásával, így a célterület 3600 hektárról 4600 hektárra bővül.

A pannon szikes puszták és szikes mocsarak kiemelt jelentőségű vizes élőhelyei (legelőtavak) a legsérülékenyebb Kárpát-medencei élőhelyek közé tartoznak, a projekt célja ezek megőrzése, ökológiai állapotuk javítása a vízháztartás helyreállításával, nyílt vízfelületek és a réti zónák területének bővítésével. Ezt részben a vízháztartás kedvezőtlenül befolyásoló csatornák, töltések felszámolásával fogják elérni, ezáltal helyreáll a legelőtavak vízháztartásának integritása.

A legelőtavak és más természeti értékek fenntartásához elengedhetetlen az ökológiailag megfelelő, magas intenzitású legeltetés, ennek a feltételnek a megteremtése történik a projekt keretein belül a tájba illő gémeskutak, pásztorszállások, karámok kialakításával, felújításával. A legelőtavakat 2730 marha, 200 bivaly, 70 vadló és 750 birka fogja legelni, ezáltal kialakítva a természetvédelmi szempontból kedvező nyílt vízfelületeket és mozaikos élőhelyeket.

A beavatkozások hatásait monitoring rendszerrel követik nyomon.

Az eredmények prezentálása több szakmai konferencia, egy projektkönyv és egy kiállítás keretein belül történik, mely kapcsolódik a Hortobágy turisztikai fejlesztéséhez. A projekt végére egy, az egész Kárpát-medence területén alkalmazható gazdasági alapokon nyugvó természetvédelmi kezelési modell alakítható ki a legelőtavakra vonatkozóan.

Bővebb információ: http://www.legelotavak.hu/hu

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ