Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó
A Parlagi sas védelme Magyarországon

Helicon LIFE 10 NAT/HU/000019

A Parlagi sas védelme Magyarországon

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „A Parlagi sas védelme Magyarországon” című  Helicon LIFE 10 NAT/HU/000019 azonosító számú projekt keretében támogatást nyert el a Magyar Állam tulajdonában és a Hortobágyi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő Jászberény 0221/2 hrsz-ú Natura 2000 védett területen egy parlagi sas  bemutató központ kialakítására.

A projekt fő célja, hogy fenntartsa a magyarországi parlagi sas populáció növekvő tendenciáját az üldözéses esetek által okozott nem természetes mortalitás jelentős csökkentésével.

A probléma hátterében húzódó veszélyeknek megfelelően a következő konkrét célok lettek kitűzve a növekvő ember-sas konfliktusok kezelésére Magyarországon:

1. A magyarországi parlagi sas populáció üldözésének ártalmas hatásainak csökkentése.

2. Illegális tevékenységek leleplezése és precedens ítéletek kivetése a madarak mérgezése és lelövése esetében.

3. Érintettek tájékoztatása a ragadozófajok vadállományra tett túlbecsült hatásáról és alternatív sas-barát intézkedésekről.

4. Általános tájékoztatás a parlagi sasok védelmének fontosságáról és a madarak ellen irányuló tevékenységek lehetséges következményeiről.

Főbb tevékenységek a meghatározott célok eléréséhez: speciális országos állatorvosi rendszer felállítása, madarak műhold adós jelölése, fészekőrzés, biztonságos etetőhely működtetés, élőhelyfejlesztés, mérgezett csalik és tetemek kutyás keresése, forródrót és Online Madár Bűnözési Adatbázis létrehozása, Parlagi sas Látogató Központ létesítése és működtetése.

A látogató központtal kapcsolatos kivitelezés közbeszerzés keretén belül zajlott le. A létesítmény területén megépítésre kerül a főépület, gazdasági melléképület, bemutató voliereket és takarmánykonyhát tartalmazó madárház épület, illetve repatriáló volier épület.

A főépületben kerül elhelyezésre a tervezési program szerinti kutatói dolgozószoba bemutató (konferencia) terem a hozzá kapcsolódó vizesblokkokkal, illetve szolgálati lakás. Az épület tetőterében kialakításra kutatói szállás helyiségek.

A gazdasági épületben elhelyezésre kerül garázs, illetve raktár-karbantartó műhely.

A madárház épületen bemutató volierek, kiszolgáló folyosó, a madarak ellátását biztosító takarmánykonyha-előkészítő helyiség és fagyasztó-tároló kamra kerül elhelyezésre. A madarak megtekintése fedett tornácról biztosított.  

A projekt teljes időtartalma: 2012. 01.01- től 2016.12.30- ig tart. A projekt fő kedvezményezettje a Magyar Madártani egyesület. A maximális támogatás összege: 2 141 597 €, melyből 387.909 € a HNPI-re eső rész.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ