Kiemelkedő Nemzeti Parki Termék védjegyes Termelő díj
A Nemzeti Parki Termék védjegy a védett természeti területeken, vagy Natura 2000 területeken megtermelt termékek és szolgáltatások elismerő címe, amelyet olyan gazdálkodók, gazdálkodói szervezetek és vállalkozások pályázhatnak meg, amelyek termékeiket helyi alapanyagokból, hagyományos technológiával készítik el és a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálják a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze
Jelenleg 296 termelő közel 1500 (1467) terméke rendelkezik ezzel az elismerő címmel. Az országos termékkör az elmúlt tíz év alatt folyamatosan bővült. Kiváló minőségű borok, szörpök, lekvárok, mézek, szalámik, kézműves termékek és szappanok kapták meg elismerésünket, de helyet kaptak védjegyeseink soraiban olyan különleges élelmiszerek, mint például a füstölt pisztráng, a medvehagymás termékek, a különleges gombakészítmények és az őrségi dödölle is. Az igazgatóságok területére látogatók most már olyan szálláshely szolgáltatást is igénybe vehetnek, amely ezzel a minősítéssel rendelkezik.
A Nemzeti Parki Termék védjegyhasználati jogosultságot pályázat útján lehet megkapni. Van termelő, aki csak egy termékkel, és van aki, több termékkel, de olyan is van, aki a teljes termékkörére vonatkozóan sikeresen pályázott a védjegyhasználatra.
A védjegy célja, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus és a falusi önfoglalkoztatás fejlődéséhez, azzal is, hogy megismerteti a helyben termelt termékeket és a helyben nyújtott magas minőségű szolgáltatásokat és ezáltal védjegyes termékek, a termelők és maga a térség is ismertebbé válhat.
A 2025-ös OMÉK keretében a Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők kitartó munkáját is elismerte dr. Nagy István Agrárminiszter. Kiemelkedő Nemzeti Parki Termék védjegyes Termelő díjat kapott:
K. Nagy Zsolt – kerámiatermékeivel megőrzi a Hortobágyra jellemző hagyományos kerámiák motívum kincsét és tovább viszi a négyszázötven éves hagyomány főbb elemeit a mai, XXI. század követelményeinek is megfelelő kerámia- és cserépedényekbe. Termékek magas minőségével hosszú évek óta erősítik a Nemzeti Parki Termék védjegy rendszerét.
Fotó: Pelsőczy Csaba
Agrárminisztérium
K, mint Korsós, Nagy Zsolt neve előtt a K. betű a mesterségére utal. Faluhelyen, ahol korábban gyakoriak voltak az azonos családnevek, ezzel különböztették meg az embereket. A család neve már az 1681-es dézsmajegyzékben is így szerepelt, a híres nádudvari kemencésedény-készítő iparosdinasztiát jegyezte.
A fazekassággal születése óta kapcsolatban van. Nem tanulta, szülei és nagyapja voltak a mesterei.
2005-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet majd 2006-ban a népi iparművész minősítést is. K. Nagy Zsolt-féle tipikus nádudvari fekete kerámiák és a sokféle színes kerámiaedény ma is országszerte ismert és kelendő. Az asztalon is láthattuk, hogy a hagyományos motívumkincs felhasználásával készülő kerámia használati tárgyak nem csak nagyon mutatósak, hanem egyaránt használhatók hagyományos kemencében, modern sütőben és grillrácson is. Emellett sokat elmond, hogy a hagyomány őrzéséért és a magas minőségért a Nemzeti Parki Termék védjegyet is kiérdemelték.
Kerámiatermékeikkel továbbviszik a négyszázötven éves hagyományt, miközben a XXI. század követelményeit az agyag nyelvén megformálva, szinte észrevétlenül, újabb értékeket is teremtenek.
A fekete kerámia K. Nagy Zsolt egyik hagyományos terméke. Szépséges, kecses formájú, fényes fekete edények kerülnek ki keze közül, amelyek alapanyagáért nem kell messzire mennie. Nádudvar határából, a Hortobágyi Nemzeti Park területéről származó agyag izgalmas folyamat végén válik engedelmessé, formázásra, égetésre alkalmassá. Ebből azonban csak a fekete kerámia vagy a cserép készül. A színes termékek jelentik ma már a fő profilt, ezek erős samott alapanyaga saját receptjük szerint készül, a titkát csak ők és a gyerekeik ismerik. Nem véletlenül, hiszen a szülei példáját követve, ő is átplántálta a gyerekeibe a szakma szeretetét.
Kiemelkedő Nemzeti Parki Termék védjegyes Termelő díjat kaptak még:
Szomor Dezső – aki elsőként fogott össze három nemzeti park igazgatósággal, hogy a természetvédelmi élőhely kezelés keretében legeltetésre használt szürkemarha állomány húsából szalámi készülhessen. Ezzel egyike volt a Nemzeti Parki Termék védjegy megalapozóinak. Egyedi ízvilágú szürkemarha- és bivalyhúsból készült termékei több mint 10 éve erősítik a Nemzeti Parki Termék védjegy rendszerét.
Dani János György – és családja egy kétszáz éves hagyományként őrzi a juhászat tradícióját a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén fenntartott és legeltetett cigája törzstenyészettel. A tejet nagyanyáik receptje alapján dolgozzák fel juh gomolyának, juhtúrónak és ordának. Termékeik hosszú évek óta Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkeznek. Munkásságuk szép példája egy hagyományos tájhasználat megőrzésének.
A djíazottaknak szívből gratulálunk!
Munkájukhoz további sok sikert és jó egészséget kívánunk!