Igazgatóság - Hírek 2023-08-18


Ünnepélyes oklevélátadó keretében köszöntettük új Nemzeti Parki Termék védjegyhasználóinkat


A védett természeti területeink és Natura 2000 területeink a biológiai sokféleség megőrzésében vagy éppen a természetben történő feltöltődésben játszott szerepük mellett számtalan termék, termény előállításának, vagy szolgáltatás nyújtásának feltételeit biztosítják. A nemzeti parki termék védjegy célja, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a termékekre és szolgáltatásokra. Ezáltal elismerést nyújtunk mindazoknak, akik a természetvédelem célkitűzéseivel összhangban, a hagyományok megőrzése mellett gazdálkodnak és állítanak elő kiváló minőségű termékeket.

Fontos számunkra, hogy olyan partnerségi kapcsolatokat alakítsunk ki, amely hozzájárul a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatásához az eladásra szánt termékeik megbecsülésének növeléséhez, piaci lehetőségeik bővítéséhez.

A védjegyet pályázat útján lehet elnyerni. Az eljárás során kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó a tevékenységét, a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze.

Örömünkre szolgál, hogy idén ezen feltételekkel összhangban újabb 8 termelővel, szolgáltatóval bővül az igazgatóság védjegyhasználóinak köre. Az okleveleket Dukát Zsófia, az Agrárminisztérium  Nemzeti Parki és Tájvédelmi főosztályvezető asszony és Medgyesi Gergely Árpád igazgató úr adták át. 



A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Védjegy használatát adományozta 2023-ban az alábbi kategóriákban, termelőknek és szolgáltatóknak: 


Élelmiszer kategória

 

Darassa Tej Kft. tejtermékei:

·       félzsíros túró

·       joghurt natúr

·       réteges gyümölcsjoghurtok: kajszibarackos, fahéjas-almás, szedres, áfonyás

·       lilahagymás gomolya

·       tejföl
 

A családi gazdasági 1985. óta tejelő szarvasmarhákkal foglalkozik a Hortobágyi Nemzeti Park páratlan természeti környezetében, a Darassa Pusztán. A szarvasmarhák legeltetése ásványi anyagokban gazdag szikes legelőkön történik. A hagyományos legeltető állattartást minőségi takarmányozással egészítik ki. A megtermelt magas minőségű tejet a családi vállalkozásban működtetett korszerű tejfeldolgozó üzemben dolgozzák fel. Tejtermékeik kiváló alapanyagból készülnek, hagyományos, telt, egészséges ízvilágot tükröznek. A fogyasztás során a Hortobágy szépségét és az évszázados hagyományok múltját és jelenét élvezhetjük. Minden termékük „Egy csepp Hortobágy”, mely valósággal magával ragad.
 



Az oklevelet Vinczéné Juhász Judit ügyvezető vette át.

 

Volenszkiné Tóth Ágnes tejterméke:

·      érlelt juhsajt


A termelő Tiszaeszláron él, iskolái elvégzése óta állattenyésztéssel, növénytermesztéssel és gyepgazdálkodással foglalkozik, melyekhez 2012-ben társult a juhtej feldolgozása. Ma már mintegy 80-100 anyajuh tejét dolgozza fel. Jelenleg közel 23 ha bérelt tulajdonban lévő Natura 2000-es gyepterületen gazdálkodik. A gazdaság területén megtermelt kiváló minőségű szálastakarmány biztosítja az állatainak a jó vemhesedést, a jó báránynevelő képességet és a kiváló mennyiségű és minőségű tejhozamot. Családi közreműködéssel készíti a tejtermékeket, melyek között szerepel a juhgomolya, a juhtúró és a juhsajt. Termékeik értékesítésekor előnyben részesítik a közvetlen vagy rövid ellátási láncokat. A termékek helyi alapanyagokból, a helyi hagyományoknak megfelelően és a természetvédelem céljaival összhangban szezonálisan készülnek.
 



Az oklevelet Volenszkiné Tóth Ágnes vette át.

 

Hortobágy Angus Kft. Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázatra beérkezett termékei a terméklista alapján az alábbi kategóriákban:

·       hamburger pogácsa

·       kockázott, darált húsok

·       érlelt húsok, steakek

·       egész húsok, sülteknek valók

·       félkész termékek

·       feldolgozott termékek

·       száraz áruk

·       alaplé

·       zsír
 

A Hortobágy Angus elindításával két helyben élő családi gazdaság fogott össze, akik kiemelkedő minőségű Angus marha állománnyal rendelkeznek. Az állatállomány a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a városoktól és forgalmas utaktól távol nevelkedik. Céljuk, hogy a magyar piacon is minél nagyobb mértékben legyen fellelhető prémium minőségű, hazai gazdaságokban nevelt húsmarha. A Hortobágy Angus® küldetésének fő mozgatója, hogy Európa és a világ egyik legjobb minőségű marhahúsát tegye le az asztalra. Mindezt a válogatott genetikai háttér, az egyedi és minőségi takarmányozás-, a tartástechnológia, kezelés, vágás együttese biztosítja. Mivel a Hortobágy Angus marhái itthon születnek és nevelkednek, marhahúsaik ökológiai lábnyoma minimális. Az állomány a Hortobágy ősgyepének gyógyító füveit formálja át tápláló és egészséges marhahússá.
 



Az oklevelet Kircsi Zoltán ügyvezetővette át.

 

Kézműves termékek kategóriában:
 

Bárczi Imre Zsolt (Meander Kerámia Manufaktura) kézműves termékei:

·       göncöl

·       aszkosz

·       mangalica kisplasztikáknak


Ezek a termékek pusztai állatokat mintázó mázas kerámiák, melyek alapjául régészeti leletek szolgáltak. Fontos szerepet kap az alkotó munkáiban a Kárpát-medencében több ezer év folyamán létrejött kultúrák kincseinek feldolgozása, mai korhoz illő alakba ültetése. Ezek a rusztikus formák ékes díszei lehetnek modern és autentikus építészeti tereknek egyaránt. Esztétikai érték mellett mesélhetnek az ábrázolásokban megbúvó többlet jelentéstartalmakról, így nem csak dekorációs, illetve meditációs elemként funkcionálnak majdani tulajdonosaiknak. Hovatartozást, gondolkodásmódot fejeznek ki.
 



Az oklevelet Bárczi Imre Zsolt vette át.

 

Dusnoki Gergely kézműves termékei:

·       kovácsolt merőkanál

·       kovácsolt slambuc kanál

·       kovácsolt fokosbalta


Dusnoki Gergely 2013 óta foglalkozik kovácsolással, ami hobbiként indult, majd egyre inkább életformává vált. Egyedi munkáinál előszeretettel használ régi, akár száz-százötven éves vas alapanyagot: erre utal a 2015 óta használt Újravasaló név is, valamint a termékeken látható vasaló ikon. 2018 óta vesz részt a Magyarországi Kovácsmíves Céh szakmai programjain, 2022 óta pedig a Céh pártoló tagjaként.
A Hortobágy gasztroéletében mindig is kiemelkedően fontos szerepet játszott a bogrács és a benne készült étel. A szabad tűzön főtt egytálételek készítésekor keveréshez és kóstoláshoz elsősorban fakanalat használtak, de aki megengedhette magának, annak a bográcsa mellett ott lógott a vas merőkanál is. A slambuc az ütősebb bográcsos ételek sorába tartozik, és ez speciális szerszámozottságot is igényel: a slambuc kanalat. Ennek segítségével lehet a sűrű, tömör anyagot forgatni. A kanál kézzel kovácsolt acélból készül, hagyományos tűzikovácsolásos technikával.
 



Az oklevelet Dusnoki Gergely vette át.

 

Hortobágy Angus Kft. „Fauna” natúr kozmetikum termékcsalád:

·       kézkrém

·       testbalzsam

·       ajakápoló

·       hónalj stift

·       borotva szappan

·       szappan

·       bőrápoló


Házi készítésű FAUNA kozmetikumok bőrrokon Angus marhazsírral. 

Gazdálkodásuk egyik alappillére a környezettudatosság: A kizárólag növényi olajokból készült kozmetikumok esetében, az előállításhoz egyrészt életteret vesznek el a vadonból, másrészt az élelmiszertermelés helyett itt állítják elő a krémek, testápolók alapanyagait. Ezzel szemben a Hortobágy Angus állatai  meglévő ősgyepeket tartanak fent, az általuk előállított hús az egyik legfontosabb és legegészségesebb fehérjeforrás, másrészt a vesefaggyú egyfajta melléktermék az élelmiszer előállítása során. Az Angus vesefaggyúja igen gazdag telítetlen zsírsavakban, akárcsak az olíva- vagy avokádóolaj. Természetes vitamintartalma (A, D, E, K) is igen magas. A mai kozmetikumok palettáján megtalálható paraffin (kőolaj) alapú termékek bőridegenek, a növényi olaj alapúak bőrbarátok, azzal szemben az állati zsiradék alapú termékek bőrrokon kategóriába sorolhatók. 
 

     

Az oklevelet Kircsi Zoltán ügyvezető vette át .

 

Szolgáltatás kategóriában

Varga Edit

·       Természetpedagógia szolgáltatása
 

Varga Edit környezetvédelmi referens és természetpedagógia szakvezető, vadászhölgy, helyi gazdálkodó, tanyatulajdonos. Védjegyeztetett szolgáltatása, a természetpedagógia fő eleme a fenntarthatóság és a példamutatás, amely helyi tudásra épül és a természetvédelem érdekeivel összhangban működik a Debreceni Erdőspusztán, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzetben. „A Természet Iskolája” pedagógiai projektje egy egész évet átölelő, 4 évszakos interaktív élményközpontú tapasztalatszerző, élmény és oktatási program, amely a zöld jeles napokra és a természetben zajló elemekre épül. A természetpedagógiai módszerekkel fűszerezett vezetett túrák, foglalkozások, előadások, szakmai tartalmú, rendhagyó ifjúságnevelési programok csoportfoglalkozás, természetismereti- környezetismeret órák, szakkörök, napközis foglalkozások vagy osztálykirándulások keretében történnek.
 



Az oklevelet Varga Edit természetpedagógus vette át.

 

Rétközi Sólymok Íjász és Hagyományőrző Egyesület

·       íjász és hagyományörző programok szolgáltatása


Az egyesület 2006-ban jött létre. Jelenlegi létszáma 12 fő. Évente 15-20 versenyen vesznek részt és 2018-tól saját versenyt is szerveznek. Az egyesület kiemelten fontosnak tartja a 9-10. századi viseletek, hagyományok, szokások bemutatását, a természettel való együttélés megismertetését; a közösségi életben való részvételt; a helyi  társadalmi problémák enyhítését; a határon túli szórvány magyarsággal való kapcsolat tartását, megerősítését. Tevékenységük az íjászbemutatókon és íjásztatáson túl kiterjed rendhagyó történelem órák tartására is.
 



Az oklevelet Poór Attila, az egyesület elnöke vette át . 


Nemzeti Parki Termék védjegyhasználóink értékteremtő munkájához jó egészséget és további sok sikert kívánunk! 
 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet