Igazgatóság - Hírek 2023-04-03

 

Év végére teljesen megújul Hortobágy központi területe

 

A „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” tárgyú projekt (GINOP-7.1.9-17-2018-00024) keretében Hortobágy turisztikailag legfrekventáltabb központi területének megújítása valósul meg 2023 folyamán, mely magában foglalja az alábbiakat.

 

 

Az egykori szekérállás épületének, mai funkciója szerint Pásztormúzeumnak műemléki rekonstrukciója során visszaállításra kerül az eredetinek tartott nyílászárórend és tetőforma, vagyis a feltehetően eredeti ablak és ajtónyílások helyreállítása, a kapunyílás rekonstrukciója, illetve a barokkos, macskalépcsős oromfal visszafalazása. A belső tér szempontjából teljes körű energetikai és belsőépítészeti korszerűsítés történik a kortárs múzeumi igények kielégítésére.

A belső térben elkészül a ház tartószerkezetétől független „doboz”, mely a földszintjén a kiszolgáló funkciókat (látogatói és személyzeti mosdó, takarítószer tároló, multimédia helyiség, jegyárusító fülke) foglalja magában, az emeleten pedig a gépészeti helyiségeket tartalmazza. Vasbeton falakra támaszkodó födém határolja le a múzeum teréből az előteret. Az épület a felújítást követően négyévszakos kiállítótérként fog megnyílni. A kiállítási tartalom a már folyamatban lévő kiállítási tartalomfejlesztés keretében, de egy másik szerződés keretében valósul meg, az építési folyamat lezárultával.

A Körszín épület átépítése és Turisztikai Információs Pont kialakítás célja, a közelmúltig a Körszín kézműveskiállításnak és népművészeti ajándékboltnak helyet adó nem műemléki épület helyén a nemzetközi jelentőségű világörökségi fogadóterület központi információs egységének kialakítása. Az átépítés során előbb a korszerűtlen épület elbontása történik meg, majd azonos helyen, azonos geometria szerint, de az új funkciónak megfelelő belső kialakítással és korszerű, de hagyományos megjelenést biztosító anyaghasználattal kerül újraépítésre. Ez így négyévszakossá tett épületben kialakításra kerül információ, shop, pihenő és mosdó funkció. A jövőben, a tervek szerint 2024. januárjában itt kezdi meg működését a Tourinform Hortobágy turistatájékoztató iroda és az átadást követően az épület lesz több program kiindulási helye.

A Hortobágyi csárda kertjében megújul a sétányok hálózata. Egy hangulatos, folyóparti park alakul ki, melyben a legendás pusztai szerelmi regény, a Jókai Mór által megörökített Sárga Rózsa ikonikus virágából, a sárgarózsából emelt lugas csábítja majd a romantikus lelkeket.

A beavatkozáshoz tartozik a gyalogos övezet tájépítészeti újragondolása, melynek része az épületek körüli burkolatok bontása, sétányok kialakítása, aszfaltburkolatok cseréje térkövezett felületekre, rendezvénytér kialakítása, parkosítás, kiemelt virágágyások telepítése, pihenőpadok telepítése, információs táblarendszer kialakítása.

A jelentős, látványos megszépüléssel járó fejlesztésnek része a teljes központi területet érintő közműfejlesztés is. A Szekérállás és a Körszín vízellátásának biztosítása új vízóra aknából és új vezetékekkel történik, a szennyvízelvezetés szintén új nyomvonalon halad.

A két épület tetején összegyűlő esővíz a Hortobágy folyóba kerül elvezetésre. A régi vásári pavilonok, köztük az étel-ital árusító egységek elbontásra kerültek már. A helyükön új, egységes és a funkciójukhoz igazítottan közművesített pavilonegységek kerülnek megépítésre.

A terület kiszolgálására létesül egy föld alatti tűzivíz tározó is.

Az új turisztikai fogadótér úthálózata részben megújul, és megváltozik jelentősen a forgalmi rend. A jövőben a vásári pavilonok, a Körszín és a Pásztormúzeum, valamint a körforgalmi kihajtó között kialakuló gyalogos zónában a jövőben megszűnik a gépjárműforgalom, és a parkolási rend is igazodik az új helyzethez, de változatlanul megtartva a vásártér ezirányú kihasználtságát. A látogatókat korszerű és egységes arculati koncepcióval megtervezett információs táblarendszer fogadja, mely figyelembe véve a nemzetközi érdeklődést, piktogramokkal és idegennyelvi feliratokkal segítik a külföldiek tájékozódását.

 

A település központi turisztikai fogadóterének teljes megújítását a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Hortobágy Község Önkormányzata konzorciumban valósítja meg, mely konzorciumnak tagja még a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nkft. Utóbbi szervezet a fejlesztés keretében megvalósította már minden programelemét. Az év során ezen forrásból, megkötött megállapodások következtében megújulnak a már említett Pásztormúzeum kiállítása mellett a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjának kiállításai, továbbá új, egységes jegyértékesítő és beléptető rendszer szolgálja ki a fejlesztéseket.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet