Igazgatóság - Hírek 2023-03-30

 

Paderbornban érdeklődnek a Hortobágyi Nemzeti Park iránt

 

Paderbornban, Debrecen testvérvárosában a Német-Magyar Baráti Társaság meghívására, Debrecen város támogatásával mutatkozhatott be március 22-én az idén fennállásának 50-ik évfordulóját ünneplő Hortobágyi Nemzeti Park. A meghívásnak örömmel tettünk eleget, és ezzel is hozzájárulhattunk, hogy építsük a kapcsolatokat Paderborn-i barátainkkal. Különös jelentőséget adott a látogatásnak az a körülmény, hogy 15 évvel korábban, már jártam Paderborban, mint Debrecen Tourinform irodájának vezetője.

A vendéglátó szervezet vezetőjével, Margit Keikuttal régi ismerősként üdvözülhettük egymást, s részesített szívélyes vendégfogadásban és kitüntetett figyelemmel szervezte meg a programot.

 

Séta a városban: Margit Keikutt és Danyi Zoltán

 

A látogatást megelőzően a helyi sajtóban is beharangozták a programot. Délelőtt során a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola testvériskolájában, a Friedrich Spee Gesamtschule érdeklődő diáksága előtt mutathattam be a nemzeti park alapításának körülményeit, tevékenységét és ökoturisztikai kínálatát. Az előadást olyan diákok hallgatták meg, akik nagy érdeklődést mutattak arra is, hogy ellátogassanak Hortobágyra. Erre Markus Bürger igazgatóhelyettes elmondása alapján idén ősszel terveznek sort keríteni egy Erasmus program keretében.



 

Iskolai előadás

 

Volt alkalom városnézésre is. Jó volt újra felfedezni a várost, amin a változás is tetten érhető. Így szomorúan fedeztem föl, hogy a valaha hangulatos belvárosi park helyén az elmúlt évi tornádó okozta sebeket még nem gyógyíthatta be az idő, a helyiek kedvelt pihenőhelye most szomorú látványt nyújtott. Sok helyen építkezés zajlik, melyek között egy debreceni vonatkozású is van. Vendéglátómtól értesülhettem arról, hogy s városközpont egyik kellemes patakparti sétányát a teljes megújulást követően Debrecenről fogják elnevezni.

 

A park vihar után 1 évvel,  fák nélkül

 

Az esti, nyilvános előadás során a hallgatóság élénk érdeklődést mutatott a nemzeti park iránt, számos kérdést tettek fel. Érdekelte őket az itt folyó természetvédelmi munka, a szervezeti működés, programkínálat, sőt olyan is akadt, aki kedvet kapott arra, hogy a jövőben munkát vállaljon Hortobágyon, hogy kedvenc hobbijának élve az állatokkal foglalkozhasson.

 

Esti előadás

 

Az este egy kellemes beszélgetéssel kísért vacsorával zárult.

 

Vacsora

 

Az idő rövid volt ahhoz, hogy még több bemutatkozási lehetőséget szervezzenek meg, de ahhoz éppen elegendő, hogy megtapasztalhassam, milyen fontos szerepet tölthetnek be a távoli közösségek közötti kapcsolatok kiépítésében és ápolásában a lelkes civil szervezetek, ahogy teszi azt a Német-Magyar Baráti Társaság Paderbornban Margit Keikutt vezetésével.

 

Szöveg: Danyi Zoltán osztályvezető, HNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály

Fotó: Danyi Zoltán és Thomas Keikutt

 

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 
 
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet