Igazgatóság - Hírek 2023-03-16

 

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Loncsák Lehel kollégánk

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágyi fehér és fekete racka juh törzsállományának számadós juhászaként végzett több mint két évtizedes lelkiismeretes és kimagasló munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át kollégánk Nagy István miniszter úrtól az Agrárminisztérium 1848. március 15-e alkalmából rendezett ünnepségén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Loncsák Lehel munkássága nagyban hozzájárult az Igazgatóság rackajuh törzsállományának magas genetikai értékének kialakításában, és a pásztorélet hagyományainak megőrzésében, fenntartásában.

 

Fotó: Fekete István

 

Loncsák Lehel több generációs juhász családból származik, hiszen nagyapja Szatmárnémetiben volt juhász, egyik nagybátyja Hortobágy Pentezug pusztán, édesapja pedig Hortobágyon a Magyar Rackajuh Tenyésztő Egyesület juhait őrizte.

 

A főiskola elvégzése után Hortobágyra jött és a felsőfokú közgazdász végzettsége ellenére tovább véve a több generációs hagyományt édesapjának segédkezett, amely során a Magyar Rackajuh Tenyésztő Egyesület juhaiból egy kisebb nyájat önállóan gondozott,

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő rackajuh állomány melletti juhászati feladatok ellátását 2000-től végzi, először az Igazgatóság vagyonkezelésében lévő úgynevezett Hortobágy Kékes tanyán, majd 2005-től az akkor felújított Hortobágy Szatmári-telepen.

 

A szakmai ismereteinek köszönhetően jelenleg az Igazgatóság vagyonkezelésében lévő hortobágyi fehér és fekete racka állománya kimagasló genetikai értéket képviselő törzsállomány, melyet számos kiállításon elért eredmények is bizonyítanak.

 

A juhászati feladatok mellett nagy szerepet vállal a pásztorélet hagyományainak megőrzésében, a pásztorkultúra fenntartásában, melynek egyik eleme, hogy 2017-ben átvette az Igazgatóságtól a juhász számadó megbízatását, fenntartva így egy több évszázados hagyományt.

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet