Igazgatóság - Hírek 2022-12-12


Hortobágy az Allsky 7 hálózatban


A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a Mátai Csillagda tornyában több speciális égboltfigyelő eszköz is felszerelésre került (-ezekről már korábban hírt adtunk).

A "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" projekt (http://fenyszennyezes.hu/projekt.html) keretében egy automata, kalibrált és mérésre alkalmas kamera üzemel itt, azonban ennek képei kutatási célt szolgálnak, eredményei egyelőre csak szakcikkekben jelennek meg.

1. kép: A kamera fotója 

 

2. kép: A kamera által készített egyik égboltkép


Igazgatóságunk egy délre néző éjjellátó égboltkamerát is felszerelt itt, aminek élőképét folyamatosan nyomon lehet követni az idokep.hu-n (https://www.idokep.hu/webkamera/hnp2), sőt vissza is kereshető megadott dátumra.

3. kép: Az Allsky 7 égbolt kamera fotója 


Nemrég a az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont megkereste Igazgatóságunkat, hogy partnerként vegyünk részt a "Kozmikus hatások és kockázatok" című GINOP projektben. Ezen projekt kapcsán már több, a teljes égboltot figyelő meteor kamerát telepítettek országszerte, és egy ilyen kamera került a megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően a Fecskeház Erdei Iskola csillagdájának tornyába is (lásd a mellékelt fotót).
Amellett, hogy a helyszín így a magyar hálózat része lesz, az állomás bekerül egy fél Európát felölelő kamera hálózatba is, amelynek állomásai (köztük a hortobágyi) az alábbi honlapon láthatók:

allsky7.net

Az elkészült meteor felvételek elemzéséből tudományos publikációk születnek majd, lehetőség nyílik esetleges meteorithullások felderítésére, illetve a hálózat irányelvei szerint a felvételek ismeretterjesztésre és oktatásra szabadon felhasználhatók a Hortobágyi Nemzeti Park számára is. A kamerát bárki felkeresheti az interneten, és élőképén egy-egy látványos meteorhullást (például a közelgő Geminidákat: december 14-15 éjjelén) itt is nyomon követheti. A mellékelt rövid videót a hortobágyi kamera készítette a november 28-ról  29-re virradó éjszakán a Leonidák egy szép meteoráról. 

 

Készítette: Gyarmathy István 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet