Igazgatóság - Hírek 2022-10-20


Új köztéri szobrot avattunk
a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont előtti téren

- 5 darumadár, 5 évtized -
 

A Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézművesvásár és Darufesztivál keretében a nemzeti parki Látogatóközpont előtti új téren került sor a GINOP-7.1.9-17-2018-00024 azonosítószámú "Hortobágy – Világörökségünk a Puszta" címú projekt keretében elkészült daru szoborcsoport leleplezésére és felavatására.

Az öt élethű madárból álló Darvak szoborkompozíció megálmodója Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász, Magyarország Érdemes Művésze. Az alkotást fiával, Györfi Balázs szobrász, építésszel közösen készítették el a madarak megmintázásától a bronzöntvények elkészítéséig karcagi műtermükben. A szoborkompozíció alatti természetes szakítású sziklatalapzat, mely szarvaskői diabáz kőtömbből vágott szelet, szintén a karcagi műhelyben készült, ifj. Györfi Sándor kőfaragó segítségével.

A szoboravatón megjelenteket Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese köszöntette.
A szoboaravatásnak az is apropót szolgáltatott, hogy idén 50 éve született meg az a döntés, mely a Hortobágyi Nemzeti Park 1973. január 1-jei alapításáról döntött. Emiatt is van jelentősége, hogy most a hortobágyi Látogatóközpont előtti téren szobrot avatunk. A daru a nemzeti park címermadara, a nemzeti park létesítéséről szóló döntés helyességének is ékes bizonyítéka, hiszen az itt folyó közel 5 évtizedes munka gyümölcse, hogy ma ilyen nagy számban láthatóak más fajok mellett a Hortobágy természetvédelmi oltalom alatt található élőhelyein az őszi és tavaszi madarvonulási időszakban. A vonuló madarak, köztük a darvak is, ilyenkor biztonságos pihenő és táplálkozó helyet találnak a nemzeti parkban, valamint perem területein.

A szobrot alkotóival: Györfi Sándor szobrászművésszel és fiával, Györfi Balázs művész építész tervezővel közösen Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Kapocsi István általános igazgató helyettes leplezték le.  

A szoborcsoport érkezése és elhelyezése képekben:


 


 


 



A Daru szoborcsoport és alkotói: Györfi Sándor és Györfi Balázs 
 



A már leleplezett szobor, Hortobágy új szimbolikus ékessége

Fotó: Szilágyi Attila, Danyi Zoltán, Montvai Kornélia

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet