Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Ismét tűz pusztított a Hortobágyi Nemzeti Park területén

2022. július 7-én a déli órákban tűz keletkezett a Hortobágyi Nemzeti Park hajdúszoboszlói Angyalháza nevű pusztáján. Az élénk szeles időjárásban a lángok nagyon gyorsan terjedtek. A veszélybe került állattartó telepeket és egyéb épületeket a helyben lakók és dolgozók helytállása és a gyorsan kiérkező tűzoltóegységek beavatkozása mentette meg. A tűz 265 hektár felületet emésztett fel és átterjedt a nádudvari Szelencés-pusztára is.


kép a tűzről, házak

Példaértékű volt az összefogás, amelyet az érintett és nem érintett környékbeli gazdálkodó szervezetek, gazdák tettek a tűz megakadályozása érdekében. A szakszerű és gondos beavatkozásoknak köszönhetően július 14-ére elhárult a közvetlen veszély, így jelenleg a spontán öngyulladás kialakulásnak az esélye minimális. Az ilyen módon újabb kialakuló tüzek felderítése miatt a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata figyelő szolgálatot szervezett a helyi gazdálkodók és pásztorok bevonásával.

A leégett területen kimutatható természetvédelmi értékek pusztulása a rendelkezésre álló adatok alapján minimális. A leégett területen lévő vegetáció regenerálódásának elősegítését a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szükség szerint gyepvetéssel segíti. Továbbá a terület vizsgálatával folyamatos adatgyűjtést végez élőhelyek és fajok újbóli betelepülésével kapcsolatban. 


tűzoltók oltják a tüzet

Köszönet illeti a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltó Parancsnokság egységeinek áldozatos munkáját, melyet a környéken dolgozó pásztorok és állattartó telepek munkatársainak alkalmazott figyelőszolgálata (riadólánca) is nagyban segített. A térségben dolgozó mezőgazdasági cégek számos munkagépet bocsátottak rendelkezésünkre, amelyek a további tüzek terjedését akadályozták.

Az elmúlt időszak száraz időjárása nagy kihívás elé állította mind az embereket, mind a természetet: a mezőgazdaság példátlan aszállyal küzd, a természeti rendszerek és élőhelyek nagyon megszenvedik a csapadék elmaradásából származó száraz periódust. A 2022-es évben a térségben lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t, ami kb. 200 mm-rel kevesebb az átlagos években tapasztaltaktól. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is fokozottan kér mindenkit, hogy kerülje a dohányzásból származó tüzek kialakulását, hiszen a közlekedési utak mentén is számos kisebb-nagyobb mértékű tűzeset történt a térségben, amely oka a járművekből kidobott cigarettacsikk lehetett.

 

Az oltási munkálatokról, a veszélybe került épületekről és a leégett pusztán táplálkozó madarakról további képek a Facebook oldalunkon érhetőek el.

Fotók és szöveg: Szilágyi Attila / Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ