Igazgatóság - Hírek 2022-06-29

Sajtóközlemény

A vizes élőhelyek természetvédelmi, ökológiai szerepe felbecsülhetetlen. A vizes élőhelyek közé soroljuk a szikes tavakat, buckaközi laposokat, láp- és mocsárréteket, ártéri- és mentett oldali holtmedreket, puha- és keményfás ligeterdőket. Mint víztől függő élőhelyek, fennmaradásukat elsősorban vízellátottságuk határozza meg. Számuk drasztikus mértékben lecsökkent, a fennmaradó élőhelyek ökológiai állapota pedig erősen leromlott.

A fentiek okán a HNPI célul tűzte ki a működési területén található tiszakürti Kis-Tisza komplex élőhely-rehabilitációját, valamint a beregi és nyírségi területeken elhelyezkedő lápok vízpótló rendszereinek korszerűsítését.

Az ’Élőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlása’ címmel, KEHOP-4.1.0-15-2016-00034 azonosító számmal ellátott projekt az alábbi helyszíneket érintette:

  1. Közép-Tiszai kisvíztér rehabilitációja:
  • Tiszakürt: Kis-Tisza
  1. Beregi és nyírségi lápok vízpótlása:
  • Kállósemjén: Mohos- és Nyárjas-tó
  • Beregdaróc: Nyíres-tó, Bábtava, Zsid-tó
  • Csaroda: Bence-tó

A tiszakürti Kis-Tisza beruházási elem területén létrehoztunk egy 4 ha területű ideiglenes vízborítású vizes élőhelyet, melyet a Tisza árvizei töltenek fel. A természetes medermorfológiához illeszkedő kotrás révén az árvizeket követően tartósabb, mélyebb vízborítás érhető el, így a beavatkozás által kedvező élőhelyi feltételeket biztosíthatunk az itt előforduló Natura 2000 jelölőfajok számára. Az élőhely-rehabilitáció elsősorban a védett gémféléinknek nyújt megbízható táplálékforrást.

láp

Fotó: Pelsőczi Csaba - Agrárminisztérium 

 

A másik nagy beruházási elem fejlesztése során a nyírségi és beregi lápok ökológiai vízkészletének és klimatikus feltételeinek javítása, valamint a vízvisszatartás hatékonyságának növelése valósult meg a meglévő vízpótlórendszer és műtárgyak felújítása és cseréje által. Az új vízvisszatartó műtárgyak és töltések létesítése, valamint a vízpótló szivattyúk korszerűsítése során olyan országos jelentőségű védett, illetve közösségi védelem alatt álló élőhelyek fejlesztése valósult meg, melyek unikális jellege nem csak hazánkban, de Európában is kiemelkedő. A térségben előforduló, hasonló jellegű élőhelytípusok együttes fenntartása lehetőséget biztosít ezekhez a speciális élőhelyekhez kötődő élőlények populációinak, ökológiai kapcsolatainak fenntartására, valamint maguk az élőhelyek koherenciájának biztosítására is.
előadás

A projekt megvalósítás időszaka: 2020. december – 2022. június

A projekt támogatási összege: 1 065 343 029 Ft

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet