Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Tűzvész pusztított a Hortobágyon

 

2022. május 23-án délelőtt jelzés érkezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához, miszerint Zám-puszta fokozottan védett részén, a Halas-fenéken tűz keletkezett. Az illetékes természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett, ahol akkor már jelentős kiterjedésben lángolt a szárazon álló mocsár keleti felének széle. A területet csaknem teljes felszínén nádas és gyékényes növényzet fedte, melyben jelen, aszályosnak mondható időszakban nincs vízborítás. A tűzoltók ekkor már úton voltak, majd a természetvédelmi őr egyeztetett velük és a közelben gazdálkodó szervezet képviselőjével a teendőkről. A tűz terjedésének vonalában, arra merőlegesen a gazdálkodó segítségével traktorral letapostak egy 4-5 méter széles sávot, ahol esély mutatkozott a tűz megállítására. Itt a tűzoltók ellentüzet gyújtottak az éghető anyag megszüntetése érdekében, illetve vízzel locsolták a fennmaradt sávot. Sajnos a rendkívüli erőfeszítések ellenére a tűz átterjedt a lenyomott növényzetű sávon, majd – ekkorra már mintegy 500 méter szélességben égve – folyamatosan haladt tovább. Ezt követően már csak a lapos déli, összeszűkülő, végső szakaszánál nyílt reális lehetőség a lángok megfékezésére, ezért ott kontrolált ellentüzek gyújtásával és a tűzoltók erőinek oda történő átcsoportosításával sikerült véget vetni a pusztításnak.

drónfelvétel a tűztől

tűzoltók oltják a tüzet

Este 20 óra után ért véget az oltás. A Halas-fenék keleti tömbjéből csaknem 200 hektárnyi teljesen leégett. A déli oldalon nagyjából 45-50 hektár menekült meg.

A tűz kialakulásának oka ismeretlen. A rendkívül száraz körülmények a tűz terjedését sajnos nagyban segítették, ugyanakkor a mocsarak időnként száraz állapota a természetes dinamizmusuk részét képezi.

A nagy hőmérséklettel átvonuló tűz után a növényzet alja továbbra is izzik, ezért az első jelentősebb vízhatás megérkeztéig még több esetben újragyulladhat. Ez 24-én és 25-is megtörtént, de akár még heteken keresztül is fennállhat ez a helyzet.

tűzoltók nádas tűz

A tűz helyén szinte azonnal nagy számban jelentek meg a ragadozómadarak – kék és vörös vércsék, barna és hamvas rétihéják, egerészölyvek -, melyek a gyakorlatilag eltűnt vegetáció mellett kedvező táplálkozási körülményekre találnak.

A tűz jelentős természetvédelmi kárt okozott, de teljes pontossággal megállapítani az élővilág pusztulásának mértékét nem lehetséges. Leginkább szembetűnő az éppen költésben lévő nádi énekesmadarak tojásos és fiókás fészekaljainak totális pusztulása, de a nagyobb mobilitással jellemezhető, nagyobb testű emlősök – őzek, rókák, vaddisznók – főleg fiatal egyedei is károsodtak. Valószínűleg jelentős a kár a gerinctelen csoportokban.

tűz távolról

menekülő vaddisznók

szalakóta a leégett nádasban

A terület regenerációja szempontjából a tavaszi – nyár eleji kiadós esők kulcsfontosságúak lennének – de eddig ezekre hiába vártunk. Igazgatóságunk tervezi a terület ökológiai árasztását is, amely a mocsári növényzet megújulása, majd az élőhelyeken az állatok általi újbóli térfoglalása szempontjából kedvező lehet.

Szöveg: Tihanyi Gábor

Fotók: Szilágyi Attila, Katona József, Tihanyi Gábor

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ