Igazgatóság - Hírek 2022-05-26

Tűzvész pusztított a Hortobágyon

 

2022. május 23-án délelőtt jelzés érkezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához, miszerint Zám-puszta fokozottan védett részén, a Halas-fenéken tűz keletkezett. Az illetékes természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett, ahol akkor már jelentős kiterjedésben lángolt a szárazon álló mocsár keleti felének széle. A területet csaknem teljes felszínén nádas és gyékényes növényzet fedte, melyben jelen, aszályosnak mondható időszakban nincs vízborítás. A tűzoltók ekkor már úton voltak, majd a természetvédelmi őr egyeztetett velük és a közelben gazdálkodó szervezet képviselőjével a teendőkről. A tűz terjedésének vonalában, arra merőlegesen a gazdálkodó segítségével traktorral letapostak egy 4-5 méter széles sávot, ahol esély mutatkozott a tűz megállítására. Itt a tűzoltók ellentüzet gyújtottak az éghető anyag megszüntetése érdekében, illetve vízzel locsolták a fennmaradt sávot. Sajnos a rendkívüli erőfeszítések ellenére a tűz átterjedt a lenyomott növényzetű sávon, majd – ekkorra már mintegy 500 méter szélességben égve – folyamatosan haladt tovább. Ezt követően már csak a lapos déli, összeszűkülő, végső szakaszánál nyílt reális lehetőség a lángok megfékezésére, ezért ott kontrolált ellentüzek gyújtásával és a tűzoltók erőinek oda történő átcsoportosításával sikerült véget vetni a pusztításnak.

drónfelvétel a tűztől

tűzoltók oltják a tüzet

Este 20 óra után ért véget az oltás. A Halas-fenék keleti tömbjéből csaknem 200 hektárnyi teljesen leégett. A déli oldalon nagyjából 45-50 hektár menekült meg.

A tűz kialakulásának oka ismeretlen. A rendkívül száraz körülmények a tűz terjedését sajnos nagyban segítették, ugyanakkor a mocsarak időnként száraz állapota a természetes dinamizmusuk részét képezi.

A nagy hőmérséklettel átvonuló tűz után a növényzet alja továbbra is izzik, ezért az első jelentősebb vízhatás megérkeztéig még több esetben újragyulladhat. Ez 24-én és 25-is megtörtént, de akár még heteken keresztül is fennállhat ez a helyzet.

tűzoltók nádas tűz

A tűz helyén szinte azonnal nagy számban jelentek meg a ragadozómadarak – kék és vörös vércsék, barna és hamvas rétihéják, egerészölyvek -, melyek a gyakorlatilag eltűnt vegetáció mellett kedvező táplálkozási körülményekre találnak.

A tűz jelentős természetvédelmi kárt okozott, de teljes pontossággal megállapítani az élővilág pusztulásának mértékét nem lehetséges. Leginkább szembetűnő az éppen költésben lévő nádi énekesmadarak tojásos és fiókás fészekaljainak totális pusztulása, de a nagyobb mobilitással jellemezhető, nagyobb testű emlősök – őzek, rókák, vaddisznók – főleg fiatal egyedei is károsodtak. Valószínűleg jelentős a kár a gerinctelen csoportokban.

tűz távolról

menekülő vaddisznók

szalakóta a leégett nádasban

A terület regenerációja szempontjából a tavaszi – nyár eleji kiadós esők kulcsfontosságúak lennének – de eddig ezekre hiába vártunk. Igazgatóságunk tervezi a terület ökológiai árasztását is, amely a mocsári növényzet megújulása, majd az élőhelyeken az állatok általi újbóli térfoglalása szempontjából kedvező lehet.

Szöveg: Tihanyi Gábor

Fotók: Szilágyi Attila, Katona József, Tihanyi Gábor

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet