Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

2020/12/12

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

 

Vizes élőhelyek rehabilitációja valósul meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén 
 


A vizes élőhelyek természetvédelmi, ökológiai szerepe felbecsülhetetlen. A vizes élőhelyek közé soroljuk a szikes tavakat, buckaközi laposokat, láp- és mocsárréteket, ártéri- és mentett oldali holtmedreket, puha- és keményfás ligeterdőket. Mint víztől függő élőhelyek, fennmaradásukat elsősorban vízellátottságuk határozza meg. Számuk drasztikus mértékben lecsökkent, a fennmaradó élőhelyek ökológiai állapota pedig erősen leromlott. A fentiek okán a HNPI célul tűzte ki a működési területén található tiszakürti Kis-Tisza komplex élőhely-rehabilitációját, valamint a beregi és nyírségi területeken elhelyezkedő lápok vízpótló rendszereinek korszerűsítését.
 1. kép: Légi felvétel a beavatkozással érintett Kis-Tiszáról


Az ’Élőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlása’ címmel, KEHOP-4.1.0-15-2016-00034 azonosító számmal ellátott projekt az alábbi helyszíneket érinti:

      1. Közép-Tiszai kisvíztér rehabilitációja:

  • Tiszakürt: Kis-Tisza
  1. Beregi és nyírségi lápok vízpótlása:
  • Kállósemjén: Mohos- és Nyárjas-tó
  • Beregdaróc: Nyíres-tó, Bábtava, Zsid-tó
  • Csaroda: Bence-tó

Tiszakürtön, a beruházási terület terepszintjének lesüllyesztésével az egykori Kis-Tisza helyén létrehozunk egy 4 ha területű ideiglenes vízborítású vizes élőhelyet, melyet a Tisza árvizei töltenek majd fel. A természetes medermorfológiához illeszkedő kotrás révén az árvizeket követően tartósabb, mélyebb vízborítás érhető el. A beavatkozás által biztosítjuk a területen előforduló Natura 2000 jelölőfajok számára kedvező élőhelyi feltételeket, ezen kívül a tervezett vizes élőhely az itt előforduló gémfélék táplálkozó területeként fog működni. Amennyiben biztosítjuk a megfelelő élőhelyi körülményeket a fajok számára, úgy azok adott helyszínen továbbra is fenntarthatóak. A vizes élőhelyek esetében a legfontosabb ilyen élőhelyi körülmény (limitáló faktor) a víz mennyisége, illetve a víz területen történő megmaradásának ideje. A tervezett projekt esetében ennek az időszaknak a minél tovább történő kitolása, biztosítása a cél.
 

A beregi és nyírségi területeken található lápok ökológiai vízkészletének és klimatikus feltételeinek javítása, valamint a vízvisszatartás hatékonyságának növelése a cél. A projekt során olyan országos jelentőségű védett, illetve közösségi védelem alatt álló élőhelyek fejlesztése valósul meg, melyek unikális jellege nem csak hazánkban, de Európában is kiemelkedő. A térségben előforduló, hasonló jellegű élőhelytípusok együttes fenntartása lehetőséget biztosít ezekhez a speciális élőhelyekhez kötődő élőlények populációinak, ökológiai kapcsolatainak fenntartására is, valamint maguk az élőhelyek koherenciájának biztosítására. Azon túl, hogy a fejlesztéssel biztosítjuk a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távú fennmaradását, az élőhelyek megőrzése hozzájárul, hogy a projekt által érintett régiók (Nyírség, Szatmár-Bereg) mozaikosságát is fenntartsuk. A beavatkozások által biztosítjuk a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt képviselőinek hosszú távú fennmaradását, emellett a közösségi jelentőségű fajok és közösségi jelentőségű élőhely-típusok természetvédelmi helyzetének javulását.

 2.kép: Nyíres-tó (Beregdaróc)


A projekt megvalósítás időszaka: 2020. december – 2022. június

A projekt támogatási összege: 1 065 343 029 Ft
 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ