Igazgatóság - Hírek 2019-10-23

Kitüntetés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából

 

 

Az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapja alkalmából megrendezett kitüntetési ünnepségen Dr. Nagy István agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet nyújtott át Papp János halászmester kollégánknak nyugdíjba vonulása alkalmából, elismerve azt a 47 évnyi munkát, melyet Jani bácsi a Hortobágyi Halastavakon teljesített.

 

Köszönjük Jani bácsi áldozatos munkáját és gratulálunk az elismeréshez!

 

 

Fotók: AM Sajtóiroda

 

47 év a halászat szolgálatában…

 

Papp János halászmester 1955-ben született Tiszacsegén. A természet, valamint a vizek iránti tiszteletét, szeretetét, - egy Tisza-parti gátőrházban felnővén – már kora gyermekkorában magába szívta, amely egész eddigi életét végéig kisérte. A Hortobágyi Állami Gazdaság halászati ágazatához 1972-ben - halászmester szomszédja révén – került, ahol halászként kezdett dolgozni az Öregtavak – akkori nevén – a „Központi tóegységnél”.  Munkában eltöltött éveit mindvégig a halászat szolgálatában töltötte, a Hortobágyi Állami Gazdaság, majd annak átalakulását követően a Hortobágyi Halgazdaságnál, végül 2015-évtől a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságánál dolgozott.

Lakóhelyéül is a Hortobágyot választotta, az Öregtavaknál 1978-ban Hortobágy-Halastón alapított családot. Fia is édesapja nyomdokaiba lépett, ő is a halászmesterséget választotta.

A nehéz, embert próbáló évtizedek alatt megtanult a természettel, és az időjárással együtt élni. Elmondása szerint nincs két egyforma nap, minden évszaknak megvan a maga szépsége, a jó, és rossz oldala. Mindig van új a nap alatt, kint a szabadban nagyon a változatos a munka, nem lehet megunni. Télen, a nagy januári hideg, nyáron a tűző nap nehezíti a munkát.

Az akkori termelési szemléletnek megfelelően nagy mennyiségben termelték a halat, azidőtájt 40-50 ember is dolgozott a tóegységben. Amikor elkezdett a halászatban dolgozni, minden munkát kézzel végeztek, csak alig volt gépi segítség. A nehéz fizikai munka ellenére nagyon szeretett itt dolgozni. Az itt eltöltött hosszú évek alatt sok érdekes dolog történt vele. Fiatal kezdőként volt, hogy beleesett a tóba az etetőladikból, vagy télen lékeléskor reccsent alatta a jég, de ezek sem rettentették el ettől a munkától.


Halastavi naplemete
Fotó: Szilágyi Attila

Szerinte az Öregtavak tóegység az egyik legszebb munkahely, gazdag madárvilággal, és sok más természeti értékkel. A munkában nagy kihívás, hogy a több mint egy évszázados, nagy kiterjedésű tavakat csak az eltöltött évtizedek alatt megtanult szakmai, és helyi ismeretek birtokában lehet lehalászni.

Pályafutása alatt megismerkedett a haltermelési ágazat minden területével, a halkeltetéstől a halnevelésig, a régi nagy tudású szakemberektől tanulhatta a szakmát. 1994-től már halászmesterként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Sok ember dolgozott vele, szakmai ismereteit a fiatalabb generációnak önzetlenül adta át. Kivételes teherbírással, elkötelezettséggel, hivatásszerűen végezte munkáját.

A hortobágyi halász társadalomnak nagy tapasztalatú, szaktudású és a régi halász generációhoz tartozó szakembere fog nyugdíjba vonulni. Szakmai jótanácsai az Öregtavakon végzett haltermelési munkánk során hiányozni fognak.

 

Hosszú, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket kívánunk!

 

Szöveg: Szakál Gábor (HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet