Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Hirdetmények
Hirdetmények
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Védett és ritka bogarak felmérése
a Sóstói-erdőben

 

Július elején Kovács Tibor, a Mátra Múzeum főmuzeológusa három napig vizsgálta a nyíregyházi Sóstói-erdő bogárfaunáját.

 

A terület közösségi jelentőségű, azaz Natura 2000-es védettséget élvez, amely az erdősztyepp jellegű tölgyesek hosszú távú fenntartását hivatott szolgálni. Közösségi jelentőségű jelölő fajai (vagyis amelyek fennmaradásáért kijelölték a területet) a fokozottan védett magyar nőszirom, illetve két holtfához kötődő védett bogárfaj a nagy hőscincér és a skarlátbogár.


Nagy hőscincér


Skarlátbogár lárvák

A korábbi évek adatgyűjtései során az idős állományok szinte mindegyikéből sikerült kimutatni a két jelölő bogárfajt, ezt a jelenlétet a mostani felmérés is megerősítette. Ezen túl, több olyan többnyire holtfához kötődő bogár került elő, amelyek szintén megfelelő élőhelyet találnak az erdőben. A felmérés tudományos szempontból legjelentősebb eredménye a szarvas gyászbogár egy példányának észlelése volt, melynek ez az ötödik alföldi, és kevesebb, mint huszadik magyarországi adata. A fentieken túl előkerült védett fajok listája: kis hőscincér, diófacincér, sápadt éjicincér, pettyes szilcincér, díszes nyárfacincér, kis szarvasbogár, szőrös szarvasbogár, laposorrú ormányos, hullámos díszbogár, orrszarvúbogár, pompás virágbogár, óriás tőrösdarázs, párducfoltos hangyaleső.


Sápadt éjicincér


Orrszarvúbogár

A fentiekből jól látszik, hogyan valósul meg az élőhelyek, illetve egy-egy faj védelmén keresztül számos más élőlény megóvása is. A védett fajok adatai természetvédelmi szempontú előírásokat eredeztethetnek az idén készülő, 10 évre szóló erdészeti üzemtervben. A területen élő védett értékek szempontjából kiemelten fontos a jelenlegi fafajösszetételű állományok megőrzése, kíméletes és kis léptékű felújítása, illetve a megfelelő mennyiségű holt faanyag folyamatos jelenlétének biztosítása.


Karakteres holtfa az erdőben

A fenti kívánalmak megvalósítása többletköltséget, illetve bevételkiesést jelenthet az erdőgazdálkodónak összevetve egy, a térségben domináns akác, vagy nemes nyár faültetvénnyel. A Sóstói-erdő természetvédelmi szempontból értékes élőhelyei azonban elenyésző százalékot képviselnek az erdészet teljes területére vonatkoztatva, illetve fontos kiemelni, hogy nincs más erdősztyepp jellegű erdő a térségben. Ezért jó kezekben történő megóvása, hosszú távú fenntartása közös érdekünk és kötelességünk.

A terület előzetes felmérésében és a terepi mintavételezésben a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa is segítette a kutatót.

 

Fotók és szöveg:

Barna Péter
Természetvédelmi Őrszolgálat
Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ