2023-as receptek

SZENT DÖMÖTÖR-NAPI BEHAJTÁSI ÜNNEP ÉS DARUFESZTIVÁL keretében 2023-ban 9. alkalommal hirdettük meg a Darukonyha Receptversenyt. 

A darvak országokat és kontinenseket összekötve vonulnak évről évre. Útjuk során táplálkozásukban alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz. Receptversenyünkben a daru étrendjében is szereplő alapanyagok felhasználásával vártuk a recepteket, előétel, főétel és desszert kategóriában

Idén a receptekben kötelező volt felhasználni a darvak hortobágyi tartózkodásakor legfontosabb táplálékát - a kukoricát - és még legalább egy alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: pl. hajdina, köles, napraforgó, árpa, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, rizs vagy zab. 

2023-ban az alábbi 20 recept érkezett a beküldési határidő végéig. 

Az évről évre aktív szakképző iskolák mellett, hét egyéni versenyző is jelentkezett több recepttel is. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolából 7 recept érkezett, a tiszafüredi Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola tanulói 3 receptet küldtek be. A mezőtúri szakképző iskola tanulói pedig egy finom desszert leírását küldték el.

A 3 tagú zsűri - Mikk Szabolcs, séf, Sulyom Tájétterem, Medgyesi Gergely Árpád a HNPI igazgatója és Márkus István a Hortobágyi csárda vezetője - értékelése alapján az alábbi receptek értek el helyezést: 

Legjobb előétel: Daru válogatás

Készítette: Tóth Luca (szakács tanuló), Hajdúnánás

Legjobb főétel: Darvak álma

Készítette: Csesznok Fanni Julianna, Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola, Tiszafüred 

Legjobb desszert: Daru nasi kukorica mousse-szal

Készítette: Bőr Nikoletta, Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola, Tiszafüred 

A közönség kedvence a szavazatok alapján: Előétel /leves kategóriában beküldött Csárda ragu lett.

Készítette: BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 12. b. vendégtéri szaktechnikus tanulói. Felkészítő tanár: Sári Tiborné

Köszönjük a versenyben való aktív részvételt mindenkinek és gratulálunk a díjazottaknak!

A Darukonyha Receptverseny 2023-es receptjei 

Előétel

I. helyezett

Előétel Daru válogatás
II. helyezett
Előétel _Daru Álma kukorica krémleves pirított magvakkal és sütőtökkel
III. helyezett
Előétel Meglepetés batyu darvaknak
Közönségdíjas
Előétel Csárda ragu
****
Kukoricás cinke
 
Előétel - Gluténmentes borsós-halas kosárka
 
Főétel
I. helyezett
 Főétel Darvak álma
II. helyezett
 Főétel Daru Kedvence
III. helyezett
Főétel Pikáns paradicsomos csirke puliszkaágyon
****
Főétel Kukoricás tészta apró hússal daru módra
 
Főétel Darupuliszka
 
Desszert
I. helyezett
desszert Daru nasi kukorica mousse-szal
II. helyezett
desszert Mogyorós somlyói sütőtökös sorbet-val
 
desszert Gluténmentes sósmogyorós csemege
III. helyezett
desszert Darvak desszertje
****
Desszert Kukoricalisztes brownie daru módra
 
desszert kosárKAvalkád
 
desszert Túrós darucsemege
 
desszert Jászsági görhe
 
desszert Puliszkapuding (Ronda, de finom)
 
logo
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet