2023-as receptek

SZENT DÖMÖTÖR-NAPI BEHAJTÁSI ÜNNEP ÉS DARUFESZTIVÁL keretében 2023-ban 9. alkalommal hirdettük meg a Darukonyha Receptversenyt. 

A darvak országokat és kontinenseket összekötve vonulnak évről évre. Útjuk során táplálkozásukban alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz. Receptversenyünkben a daru étrendjében is szereplő alapanyagok felhasználásával vártuk a recepteket, előétel, főétel és desszert kategóriában

Idén a receptekben kötelező volt felhasználni a darvak hortobágyi tartózkodásakor legfontosabb táplálékát - a kukoricát - és még legalább egy alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: pl. hajdina, köles, napraforgó, árpa, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, rizs vagy zab. 

2023-ban az alábbi 20 recept érkezett a beküldési határidő végéig. 

Az évről évre aktív szakképző iskolák mellett, hét egyéni versenyző is jelentkezett több recepttel is. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolából 7 recept érkezett, a tiszafüredi Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola tanulói 3 receptet küldtek be. A mezőtúri szakképző iskola tanulói pedig egy finom desszert leírását küldték el.

A 3 tagú zsűri - Mikk Szabolcs, séf, Sulyom Tájétterem, Medgyesi Gergely Árpád a HNPI igazgatója és Márkus István a Hortobágyi csárda vezetője - értékelése alapján az alábbi receptek értek el helyezést: 

Legjobb előétel: Daru válogatás

Készítette: Tóth Luca (szakács tanuló), Hajdúnánás

Legjobb főétel: Darvak álma

Készítette: Csesznok Fanni Julianna, Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola, Tiszafüred 

Legjobb desszert: Daru nasi kukorica mousse-szal

Készítette: Bőr Nikoletta, Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola, Tiszafüred 

A közönség kedvence a szavazatok alapján: Előétel /leves kategóriában beküldött Csárda ragu lett.

Készítette: BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 12. b. vendégtéri szaktechnikus tanulói. Felkészítő tanár: Sári Tiborné

Köszönjük a versenyben való aktív részvételt mindenkinek és gratulálunk a díjazottaknak!

A Darukonyha Receptverseny 2023-es receptjei 

Előétel

I. helyezett

Előétel Daru válogatás
II. helyezett
Előétel _Daru Álma kukorica krémleves pirított magvakkal és sütőtökkel
III. helyezett
Előétel Meglepetés batyu darvaknak
Közönségdíjas
Előétel Csárda ragu
****
Kukoricás cinke
 
Előétel - Gluténmentes borsós-halas kosárka
 
Főétel
I. helyezett
 Főétel Darvak álma
II. helyezett
 Főétel Daru Kedvence
III. helyezett
Főétel Pikáns paradicsomos csirke puliszkaágyon
****
Főétel Kukoricás tészta apró hússal daru módra
 
Főétel Darupuliszka
 
Desszert
I. helyezett
desszert Daru nasi kukorica mousse-szal
II. helyezett
desszert Mogyorós somlyói sütőtökös sorbet-val
 
desszert Gluténmentes sósmogyorós csemege
III. helyezett
desszert Darvak desszertje
****
Desszert Kukoricalisztes brownie daru módra
 
desszert kosárKAvalkád
 
desszert Túrós darucsemege
 
desszert Jászsági görhe
 
desszert Puliszkapuding (Ronda, de finom)
 
logo
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet
Készült az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Magyarország Kormánya. Befektetés a Jövőbe. Széchenyi 2020 Készült az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Magyarország Kormánya. Befektetés a Jövőbe. Széchenyi 2020
Bezár