A hortobágyi Darufesztivál keretében – ahol kiemelt hangsúlyt fektetünk a gasztronómiára is, idén 7. alkalommal hirdettük meg a Darukonyha Receptversenyt, mely egy kis nemzetközi kitekintést is ad a rendezvénynek, hiszen a darvak országokat és kontinenseket kötnek össze vonulásuk során. A receptben kötelező felhasználni a hajdinát és még legalább egy alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: pl. köles, kukorica, napraforgó, árpa, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, rizs vagy zab. 2021-ben összesen 10 recept érkezett a beküldési határidő végéig. Az tapasztaltuk, hogy az iskolák voltak a legaktívabbak, két intézményből, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolából, Balmazújvárosból, és a BSZC Veress Ferenc Szakképző Iskolából, Hajdúböszörményből összesen 6 receptet kaptunk. A 3 tagú zsűri - Dr. Kovács Zita, Drabik László és Márkus István - az alábbi recepteket díjazta:
Legjobb előétel: Bőségtál darumódra
Készítette: BSZC Veress Ferenc Szakképző Iskola, Hajdúböszörmény - Felkészítő tanár: Balláné Vasvári Éva, oktató
Legjobb főétel: A Daru hercegnője
Készítette: BSZC Veress Ferenc Szakképző Iskola, Hajdúböszörmény - Felkészítő tanár: Balláné Vasvári Éva, oktató
Legjobb desszert: Sárgarépás, gesztenyés hajdina muffin,
Készítette: a balmazújvárosi, BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, 11.d. osztály 1. csoportja: Bokor Csenge, Dudoma Dóra, Csecsődi Noémi, Varga Kata, Drága Dániel - Felkészítő tanár: Jánószky Judit, oktató
A közönség kedvence szintén a Sárgarépás, gesztenyés hajdina muffin lett.
Köszönjük a részvételt egyéni jelentkezőinknek is Putóczki Gábornénak és Ilyés Imre Antalnak!
A Darukonyha Receptverseny
2021-as receptjei
Előétel
Főétel
Desszert
Köszönjük a beküldött recepteket!