A SZENT DÖMÖTÖR-NAPI BEHAJTÁSI ÜNNEP ÉS DARUFESZTIVÁL keretében – ahol kiemelt hangsúlyt fektetünk a gasztronómiára is, idén 8. alkalommal hirdettük meg a Darukonyha Receptversenyt.
A darvak országokat és kontinenseket összekötve vonulnak évről évre. Útjuk során táplálkozásukban alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz. Receptversenyünkben a daru étrendjében is szereplő alapanyagok felhasználnálásával vártuk a recepteket, három kategóriában - előétel, főétel és desszert. Idén a receptekben kötelező volt felhasználni a kölest és még legalább egy alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: pl. hajdina, kukorica, napraforgó, árpa, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, rizs vagy zab.
2022-ben összesen 15 recept érkezett a beküldési határidő végéig. Az évről évre aktív szakképző iskolák mellett, négy egyéni versenyző is jelentkezett több recepttel is. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolából 5 recept érkezett, a BSZC Veress Ferenc Szakképző Iskolából, Hajdúböszörményből 3 receptet kaptunk. A mezőtúri szakképző iskola tanulói pedig egy finom desszert leírását küldték el.
A 3 tagú zsűri - Berecz Ádám, séf, Sulyom Tájétterem, Medgyesi Gergely Árpád a HNPI igazgatója és Márkus István a Hortobágyi csárda vezetője - az alábbi recepteket díjazta:
Legjobb előétel: Daru kölesgombóc leves
Készítette: BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 11. b. vendégtéri szaktechnikus tanulói. Felkészítő tanár: Sári Tiborné
Legjobb főétel: Hamis "túrós" derelye (Vegán barátfüle)
Készítette: Herperger Anita
Legjobb desszert: Kölessel töltött "Darunyak"
Készítette: Karuczka Jánosné
A közönség kedvence a szavazatok alapján: Barackos-magvas köles álom desszert lett.
Készítette: BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 10. b. vendégtéri szaktechnikus tanulói. Felkészítő tanár: Dobi Erzsébet
A Darukonyha Receptverseny
2022-es receptjei
Előétel
Desszert