2022-es receptek

A SZENT DÖMÖTÖR-NAPI BEHAJTÁSI ÜNNEP ÉS DARUFESZTIVÁL keretében – ahol kiemelt hangsúlyt fektetünk a gasztronómiára is, idén 8. alkalommal hirdettük meg a Darukonyha Receptversenyt. 

A darvak országokat és kontinenseket összekötve vonulnak évről évre. Útjuk során táplálkozásukban alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz. Receptversenyünkben a daru étrendjében is szereplő alapanyagok felhasználnálásával vártuk a recepteket, három kategóriában - előétel, főétel és desszert. Idén a receptekben kötelező volt felhasználni a kölest és még legalább egy alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: pl. hajdina, kukorica, napraforgó, árpa, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, rizs vagy zab. 

2022-ben összesen 15 recept érkezett a beküldési határidő végéig. Az évről évre aktív szakképző iskolák mellett, négy egyéni versenyző is jelentkezett több recepttel is. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolából 5 recept érkezett, a BSZC Veress Ferenc Szakképző Iskolából, Hajdúböszörményből 3 receptet kaptunk. A mezőtúri szakképző iskola tanulói pedig egy finom desszert leírását küldték el.

A 3 tagú zsűri - Berecz Ádám, séf, Sulyom Tájétterem, Medgyesi Gergely Árpád a HNPI igazgatója és Márkus István a Hortobágyi csárda vezetője - az alábbi recepteket díjazta: 

Legjobb előétel: Daru kölesgombóc leves

Készítette: BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 11. b. vendégtéri szaktechnikus tanulói. Felkészítő tanár: Sári Tiborné

Legjobb főétel: Hamis "túrós" derelye (Vegán barátfüle)

Készítette: Herperger Anita

Legjobb desszert: Kölessel töltött "Darunyak"

Készítette: Karuczka Jánosné

 

A közönség kedvence a szavazatok alapján: Barackos-magvas köles álom desszert lett.

Készítette: BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 10. b. vendégtéri szaktechnikus tanulói. Felkészítő tanár: Dobi Erzsébet

 

A Darukonyha Receptverseny

2022-es receptjei

Előétel

 
 
 
 
Főétel

 

 

 

 

Desszert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet