Dátum: 2021-08-20 - 2021-08-22
Dátum: 2021-08-20 - 2021-08-22

Hortobágyi Hídi Vásár

Hortobágyi Hídivásár nemzeti érték, kulturális örökség.

A hagyományőrző ünnep történelme az 1800-as évek elejére tekint vissza, amikor a debreceni és környékbeli gazdák állatvásárokat tartottak Hortobágyon a Kilenclyukú híd lábánál. Ekkor még főként lovak, szarvasmarhák, birkák és sertések cseréltek gazdát.

Az állatvásár elképzelhetetlen volt kirakodó vásár nélkül. Felsorakoztak portékáikkal a debreceni és környékbeli kézműves mesterek. A megkötött vásárra áldomást ihattak a csárdában, lacikonyhákon, alkalmi zöldvendéglők sokaságában.

Mára az állatvásár jelleget felváltotta a népművészeti és kézműves portékák bemutatása, árusítása. Szinte az egész ország területéről érkeznek a ma már egyre ritkábbnak számító mesterségeket űző vásárosok, mint például a mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.

Napjainkban országos népművészeti és kirakodó vásárként tömegeket vonz határon innen és túl.

A vásárban megtalálhatók a népi-, kézműves-, bio-, termékek mellett a régiségek és modern kori vívmányok is. Az ide látogatók megismerkedhetnek a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételekkel is.

A Hídivásárt kulturális események, programsorozatok kísérik, melyek főként a hagyományőrzés és a folklór jegyében zajlanak. Javarészt népzenei és néptánc előadások sorozata fogadja az ideérkező vendégeket, de a modern zene iránt érdeklődők sem maradnak programok nélkül.
A hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének (augusztus 20-hoz) kötődően kerül megrendezésre az országos hírű kirakodó és népművészeti vásár. Állandóságát ma is nagyhírű sokadalma adja.

A Kilenclyukú Híd nemcsak névadója a vásárnak, hanem közismert szimbóluma e sajátosan magyar tájnak, a hortobágyi pusztának.

A vásárok nemcsak az árucserének kereskedelmi helyszíneit adják, hanem a népi műveltség, a hírek, az ismeretek megszerzésének, cserélődésének formáját is.

A vásár mellett nagy jelentősége van a találkozóknak is, pásztorok, csikósok, gulyások találkozóinak, bemutatkozásainak, számadásainak.

Hortobágyi Hídivásár és Pusztán Ünnep részletes program itt

HNP LátogatóközpontDarvak Világa Interaktív kiállításHortobágyi VadasparkKörszín kézműves kiállítás és vásárHortobágyi PásztormúzeumHortobágyi csárda kiállításKadarcsi csárda kiállításMeggyes csárdamúzeumHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Csillagoségbolt-parkTiszakürti ArborétumBátorligeti Ősláp múzeumCégénydányádi KastélyparkTisza-tavi Vízi SétányJászberényi SasközpontDarufesztivál

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet